Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nepríjemné zistenie, žijeme kratšie ako je priemer v krajinách OECD

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA - V členských štátoch OECD možno za posledné desaťročia pozorovať výrazné predlžovanie strednej dĺžky života.

"Slovensko však zaostáva za OECD priemerom (80,1 roka) s priemernou dĺžkou života 76,1 roka, čo je síce viac ako napríklad v Maďarsku (75,0) alebo Turecku (74,6), avšak menej ako v krajinách OECD, v ktorých sa obyvatelia dožívajú najdlhšieho veku presahujúceho 80 rokov," uviedol hovorca Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Peter Bubla.

Rozdiel medzi pohlaviami v strednej dĺžke života je relatívne malý na Islande, Novom Zélande, v Izraeli, Holandsku a vo Švédsku (rozdiel menej ako štyri roky), ale oveľa väčší v Estónsku (viac ako desať rokov). V Maďarsku, Slovenskej republike a Poľsku je to 7,5 roka a viac. Na Slovensku dosiahla v roku 2012 stredná dĺžka života u mužov 72,47 roka a 79,45 u žien.

Na viac ako jednej štvrtine úmrtí sa podieľa rakovina, ktorá je po chorobách obehovej sústavy druhou najčastejšou príčinou smrti. V krajinách ako Kanada, Dánsko, Francúzsko, Japonsko a Holandsko je príčinou smrti číslo jeden. "Krajiny strednej a východnej Európy, ako je Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, ale aj Dánsko, nesú najväčšiu záťaž v úmrtnosti na toto ochorenie s pomerom až 240/100.000 obyvateľov. Vo všetkých krajinách je trvalo vykazovaných viac úmrtí na rakovinu u mužov ako u žien," doplnil Bubla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu