Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prezídium SDKÚ vyberie prezidentského kandidáta, Frešo hovorí o spojení

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezídium SDKÚ-DS dnes využije mandát od straníckej Ústrednej rady a vyberie kandidáta, ktorého bude podporovať v boji o prezidentské kreslo. Podľa lídra SDKÚ-DS Pavla Freša v strane prevláda stále viac názor, že treba ukázať isté spojenie a podporiť toho, kto má šancu v druhom kole zvíťaziť.

Na meno čakajú už dlhšie partneri SDKÚ-DS z Ľudovej platformy. KDH a Most-Híd už dávnejšie oznámili, že ich kandidátom je Pavol Hrušovský, a očakávajú, že sa SDKÚ-DS pridá. Proti podpore tohto dlhoročného politika boli Miroslav Beblavý či Lucia Žitňanská, tí však minulý týždeň zo strany odišli.

Dnes by mal svoju kandidatúru oznámiť aj premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico. Frešo svoje mlčanie vysvetľoval aj tým, že sa jeho strana rozhodne až v čase, keď budú známi všetci kandidáti.

Kandidatúru už oznámili Pavol Hrušovský (nominant KDH a Mosta-Híd), nezaradený poslanec Radoslav Procházka, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko a kandidát SMK Gyula Bárdos. Ďalej podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, Peter Osuský zo SaS, občiansky kandidát Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov dopĺňajú Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer. Ku kandidátom by mal pribudnúť aj nominant Komunistickej strany Slovenska.

Prezidentské voľby budú na jar 2014. Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) predpokladá, že by termín prezidentských volieb mohol oznámiť do konca roka. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna 2014, v tento deň bude inaugurovaný nový prezident SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu