Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Incident pri inaugurácii Kotlebu: Županova ochranka prvýkrát v akcii!

Muži v zelených mikinách s nápisom Ľudová strana Naše Slovensko nechceli vpustiť do rokovacej sály občana - aktivistu Radoslava Slobodu Zobraziť galériu (3)
Muži v zelených mikinách s nápisom Ľudová strana Naše Slovensko nechceli vpustiť do rokovacej sály občana - aktivistu Radoslava Slobodu (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Dnešnému ustanovujúcemu zasadnutiu Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) predchádzal incident, keď traja muži v zelených mikinách s nápisom Ľudová strana Naše Slovensko nechceli vpustiť do rokovacej sály občana - aktivistu Radoslava Slobodu v kostýme Mikuláša.

Na otázky, z akého dôvodu mu bránia vstupu na verejné zasadnutie, či majú na to právo a na čí príkaz konajú, neodpovedali. Miroslav Belička z predsedníctva Ľudovej strany Naše Slovensko k tomu uviedol, že so zahalenou tvárou nesmú vstupovať občania ani na rokovania národnej rady.

Podľa neho má verejnosť vstup na balkóny a nie na do sály. Iných občanov však samozvaní vyhadzovači do sály vpúšťali. Na pripomienku, že uvedení muži zrejme nemajú na obmedzovanie vstupu oprávnenie, Belička povedal: „Tak zavolajte na nich políciu.“ Aktivista sa do sály nakoniec dostal bočným vchodom, odovzdať pripravené „mikulášske dary“ Marianovi Kotlebovi sa mu však nepodarilo.

Novozvolený župan Marian Kotleba
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

„Chceli sme pred inauguráciou venovať nášmu novému županovi desatoro dobrého župana, teda také rady, ktorými sa môže riadiť. Takisto každý poslanec, poslankyňa aj náš nový pán predseda dostane malý balíček s prianím pokojných Vianoc a šťastného nového roku,“ povedal Sloboda.

K incidentu pri vstupe do rokovacej sály uviedol, že netuší, kto mužom v zelených mikinách dal nariadenia. „Určite to nie je veľmi dobrý signál. Ešte ani nového župana nemáme a už ľudia v zelených tričkách bránia ľuďom v tom, na čo majú právo,“ dodal Sloboda.

Novozvolený župan Marian Kotleba
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Končiaci župan Vladimír Maňka k incidentu uviedol, že keď sa o ňom dozvedel, a išiel sa pozrieť do sály „Mikuláš“ už bol vo vnútri. „Do týchto chvíľ som schôdzu viedol ja a nikto nikomu nebude brániť, aby sem vstúpil. Myslím si, že do týchto priestorov musí mať aj v budúcnosti každý slobodný prístup,“ povedal Maňka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu