Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ľ. ŽABÁR: Do rozhodovania o budúcnosti kraja sa musia zapojiť mladí ľudia

Ľubomír Žabár
Ľubomír Žabár (Zdroj: Facebook)

TRENČÍN – Trenčiansky podnikateľ, 55-ročný Ľubomír Žabár kandiduje na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) ako nezávislý kandidát s podporou Slovenskej národnej strany. Jeho prioritou v prípade zvolenia do funkcie je pracovať pre občanov, ktorí v kraji žijú. Rozhovor s Ľubomírom Žabárom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov vyšších územných celkov (VÚC).

 Aké by boli vaše priority v prípade zvolenia do funkcie predsedu TSK a ktoré sú podľa vás najväčšie problémy kraja?

Myslím si, že predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja by mal pracovať pre občanov, ktorí v ňom žijú. Toto je moja priorita. Do volieb vstupujem s volebným programom, ktorého cieľom je priniesť do nášho regiónu zmenu v podobe širšieho zapojenia mladých ľudí do rozhodovania o budúcnosti regiónu. Naším ďalším cieľom je, aby naši mladí pracovali doma, aby viac finančných prostriedkov išlo do vzdelávania a školstva, chceme podporovať kultúrne podujatia a športovanie mládeže. Rovnako chceme stabilizovať krajské nemocnice, podporovať domovy sociálnych služieb a realizovať projekty zo zdrojov Európskej únie. 

Ako sa pozeráte na problematiku kvality zdravotnej starostlivosti a zadlženosti v troch nemocniciach v pôsobnosti TSK a aké kroky by ste podnikli na zlepšenie starostlivosti a zníženie zadlženosti?

Nemocnice môžu fungovať iba ako akciové spoločnosti a musí do nich vstúpiť silný investor. Pacienta nezaujíma, kto koľko percent vlastní v správnej rade, ale potrebuje starostlivosť na úrovni doby. 

V posledných rokoch každoročne klesá počet študentov stredných škôl v pôsobnosti TSK, s ktorým súvisí aj znižovanie počtu pedagogických a nepedagogických pracovníkov. Ako by ste riešili tento problém a ako si predstavujete štruktúru študijných a učebných odborov stredných škôl?

Všetko spolu v jednej odpovedi. Odborné školstvo potrebuje väzbu na silné podniky v našom kraji. Bez prepojenia na firmy nemôže župa vychovávať odborníkov pre skutočné potreby podnikateľského sektora. Ide o tzv. duálne vzdelávanie, ktoré je bežné v zahraničí.

Podľa odborníkov je infraštruktúra v TSK v neutešenom stave. Ako vidíte možnosti jej zlepšenia a z akých zdrojov si predstavujete jej financovanie?

Pri pojme infraštruktúra zrejme máte na mysli cestnú sieť. Župa spravuje cesty druhej a tretej triedy, pričom je jasné, že mnohé úseky sú v dezolátnom stave a bez využívania úveru, respektíve pomoci z eurofondov nebude možné zásadnejšie a celoplošné riešenie. Chce to pravdivú analýzu a odvážne riešenie smerujúce do budúcnosti. 

Ako nezávislý kandidát na predsedu ste avizovali, že chcete postaviť 60 až 70 kandidátov na post poslancov z radov nezávislých kandidátov. Podarilo sa vám to?

Samozrejme, že áno. Počet s nami spolupracujúcich nezávislých kandidátov na post poslancov nie je definitívny, keďže ešte prebiehajú ďalšie rokovania o spolupráci. Definitívny počet zverejníme. 

V čom, si myslíte, by ste boli lepším predsedom TSK ako vaši protikandidáti?

 Lepším predsedom TSK budem v tom, že dám šancu mladým a ambicióznym ľuďom, pretože naším cieľom je zmena.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu