Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

J. HOLEČKO: Budem prijímať krízové opatrenia

Jozef Holečko, kandidát na košického župana.
Jozef Holečko, kandidát na košického župana. (Zdroj: TASR)

KOŠICE – Jozef Holečko sa chce vo svojich 59 rokoch ako nezávislý kandidát pokúsiť zabojovať o kreslo predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK). Bývalý vojak z povolania a výsadkár je nadšeným kynológom, záchranárom, pracoval v krízovom manažmente STV a dnes prevádzkuje taxislužbu. Jeho prioritou je riešenie nezamestnanosti a podpora miestneho podnikateľského sektora. Ak by to bolo potrebné, dokázal by podporiť aj iného kandidáta. Rozhovor s Jozefom Holečkom je súčasťou projektu, kde TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov VÚC.

Mali ste niekedy politické ambície?

V ostatných voľbách do Národnej rady SR som kandidoval za stranu Slobodné slovo. Tam som si overil, že mám nejaký potenciál. V rámci kraja som skončil ako 22. A keďže som bojovník – výsadkár, idem teraz do toho ako nezávislý. Politické krytie na kandidatúru som si ani nehľadal. V súčasnom politickom spektre ani nie je z čoho vyberať. Politické strany nemajú záujem o odborníkov, ale o klientelizmus a rodinkárstvo.

Prečo si myslíte, že máte na to, aby ste viedli vyšší územný celok?

Človek by mal preskákať viacero povolaní, získať skúsenosti pre to, aby dokázal riadiť. Ak som ja niečo riadil, vždy som bol v plusových číslach. Vždy a všade som bol hodnotený výborne. Viem to robiť, viem, čo je kríza, viem, ako sa rieši, ako sa prijímajú krízové opatrenia.

Myslíte si, že je na Slovensku alebo v Košickom kraji zrelá doba na to, aby mal šancu uspieť nezávislý kandidát?

Pokiaľ sa nezmení volebný zákon a pokiaľ budú strany profitovať z hlasov občanov, vždy budú mať dostatok financií na masívnu volebnú kampaň. Výsledkom býva, že v parlamente alebo aj regionálnom zastupiteľstve sedia ľudia, ktorých občania ani nepoznajú, len sú členmi nejakej politickej strany. Verím, že tu v Košickom kraji je dosť občanov, ktorí majú zdravý rozum a nenechajú sa oklamať tvárami z bilboardov a budú voliť nezávislých kandidátov. Tí totiž nie sú nikomu zaviazaní, nikto za nich neplatí kampaň a je predpoklad, že budú transparentní.

Aká bude teda vaša kampaň?

Skromná. Ja nemám prostriedky na nákup mediálneho priestoru. Bude založená na rozhovoroch s ľuďmi. Takto ich budem žiadať o podporu. Či uspejem, je v rukách božích, ale hovorí sa, že niekedy aj motyka vystrelí.

Čo majú voliči očakávať, ak by motyka vystrelila?

V prvom rade budem prijímať krízové opatrenia, a to také, ktoré pomôžu občanom tohto kraja. Najväčší problém je vysoká nezamestnanosť. To znamená, že v Pláne hospodárskeho a sociálneho rozvoja KSK treba určiť priority. Zasadiť sa o zmenu rozpočtu, aby s prostriedkami, ktoré kraj má k dispozícii, sa rozumne hospodárilo. To znamená, že treba podporiť vlastných miestnych zamestnávateľov a nie tých, ktorí sú blízki nejakej politickej strane. Chcem osloviť zamestnávateľov, aby zamestnali našich občanov a za to by mali isté úľavy.

Dokázali by ste spolupracovať s niekým, kto kandiduje proti vám?

Ja nejdem za funkciami ako baran. Ak by som našiel súzvuk v programe a činoch, nemám problém aj vzdať sa kandidatúry a podporiť niekoho, kto by mi hovoril zo srdca a mal by povedzme väčšie šance na zvolenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu