Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

L. SISÁK: Nezamestanosti môžu pomôcť regionálne podniky

Lukáš Sisák, kandidát na košického župana.
Lukáš Sisák, kandidát na košického župana. (Zdroj: kss)

KOŠICE – O kreslo predsedu Košického samosprávneho kraja má záujem aj mladý, len 27-ročný živnostník, ktorý podniká v oblasti životného prostredia a nakladania s nebezpečnými odpadmi, komunista Lukáš Sisák. Ak by bol zvolený, zakladal by regionálne obchodné spoločnosti, ktoré by mali zabezpečiť sebestačnosť kraja a prispeli by k znižovaniu nezamestnanosti. Rozhovor s Lukášom Sisákom je súčasťou projektu, kde TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov VÚC.

Prečo sa človek, ktorý nezažil totalitný režim, rozhodne vstúpiť do komunistickej strany?

Každý režim má svoje nedostatky. Poučení minulosťou môžeme napravovať systém. Ja si myslím, že treba nájsť kompromis medzi touto dobou a tou minulou. Momentálne je tu zlý systém a doplácajú naň bežní ľudia.

Ako si v týchto súvislostiach predstavujete činnosť samosprávneho kraja?

Hovorí sa, že VÚC majú malé kompetencie. To nie je pravda. Kraj má dostatok kompetencií na to, aby mohol vyzdvihovať svoje tézy a svoj postoj v rámci krajiny. Má možnosti vytvorenia regionálnych spoločností, v ktorých by mohol za vlastné peniaze zamestnávať dlhodobo nezamestnaných. Nemuseli by sme odovzdávať krajské zákazky zahraničným spoločnostiam. Ak by fungovali regionálne krajské firmy, kraj by bol sebestačný. Bolo by to čosi, čo sa v rámci štátu nazýva štátny podnik.

Ako by to fungovalo, ak by tieto podniky mal živiť z rozpočtu samosprávny kraj?

Tieto podniky by sa podieľali najmä na krajských zákazkách, napríklad opravy ciest. Kraj by si tieto práce objednal, zaplatil a vyšlo by to lacnejšie ako teraz. Ale samozrejme by tieto spoločnosti aj komerčne podnikali a zisk by išiel do oblastí, ktoré to potrebujú. Napríklad do zdravotníctva. Veď tu je mnoho ľudí, ktorí si nemôžu kúpiť ani zubnú protézu či ortopedické pomôcky. Krajský podnik by tu bol pre nich.

Čo vás osobne motivovalo uchádzať sa o najvyšší riadiaci post v kraji?

Máme tu tretie volebné obdobie VÚC. Posledné dve volebné obdobia je predsedom jeden človek. Nepociťujem za ostatných osem rokov nejaké zlepšenie života v kraji. Máme tu jednu z najvyšších mier nezamestnanosti a nič sa pre zlepšenie stavu nedeje. Netransparentne sa rozdeľujú zákazky, peniaze sa ulievajú do vreciek spriaznených spoločností. To chcem zmeniť.

Čo by mohlo vo vašom programe voličov najviac osloviť?

Som jediný predstaviteľ ľavicovej politiky, ktorý ide do týchto volieb. Smer-SD síce proklamuje, že je ľavicová strana, ale ich politika je skôr pre bohatých. Ja mám záujem o sociálnu rovnosť a sociálne istoty, a to chcem ľuďom ponúknuť.

Ako sa však majú ľudia o tom dozvedieť, keď ich žiadnym spôsobom neoslovujete?

Ja, ani KSS na to peniaze nemáme. Jediným mojím propagačným materiálom je malý leták a tiež využívam možnosti, ak ma pozvú do nejakého média na besedu. Verím však, že mi pomôžu osobné stretnutia s ľuďmi a tí odovzdajú svoje poznanie ďalej. Ľudia nechodia k regionálnym voľbám, pretože nevedia, čo vlastne kraj pre nich robí, alebo môže urobiť. To sa pokúsim zmeniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu