Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

P. CHOVANEC: Nezamestnanosť sa dá znížiť lepším využitím prírodných zdrojov

PAvel Chovanec, kandidát na predsedu Banskobystrického kraja.
PAvel Chovanec, kandidát na predsedu Banskobystrického kraja. (Zdroj: TASR)

SLATINSKÉ LAZY - Pavel Chovanec kandiduje za stranu ÚSVIT. Najväčší problém kraja, ktorým je nezamestnanosť, chce vyriešiť lepším využitím prírodných zdrojov. Obce by podľa neho mali obrábať nevyužité polia. Postupne by sa chcel zasadiť o bezplatnú zdravotnú starostlivosť. Rozhovor s P. Chovancom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov vyšších územných celkov (VÚC).

Prečo ste sa rozhodli kandidovať?

Ako mediátor sa denno-denne stretávam s obrovskými problémami občanov. Tieto problémy sú väčšinou neriešiteľné. Právo v štáte je nevymožiteľné. To ma presvedčilo, že toto všetko treba zmeniť.

Čo všetko by ste chceli v rámci svojich kompetencií v kraji urobiť?

Chcel by som využiť prírodné zdroje kraja na zlepšenie nezamestnanosti. Apeloval by som na obce, aby obrábali nevyužívané polia. Tým by sa vytvorili pracovné miesta pre menej zdatných občanov. Vyriešil by som tým napríklad rómsku otázku.

Banskobystrický samosprávny kraj išiel v uplynulých štyroch rokoch cestou konsolidácie, šetrenia, zlučovania škôl a sociálnych zariadení. Pokračovali by ste v tejto ceste?

Hospodárenie by som prísne sledoval. Kontrolný mechanizmus míňania peňazí by som ešte sprísnil. Na druhej strane, viac by som podporoval vedu a šport. Zameral by som sa však aj na zlepšenie zdravotníctva. Postupne chcem obnoviť jeho socialistické vymoženosti. Mojím cieľom je skvalitniť celkový zdravotný stav občanov, odbúrať dlhé čakacie lehoty na operácie, znížiť ceny za poskytované služby a lieky a napokon zaviesť bezplatné zdravotníctvo.

Ako by ste sa vyrovnali s najväčšou nezamestnanosťou spomedzi všetkých krajov?

Keďže najväčšia nezamestnanosť je v okresoch Revúca, Rimavská Sobota a Poltár, šancu vidím v obnovení podnikov, ktoré tam kedysi fungovali. Manažment týchto firiem by podliehal prísnemu výberu, aby dokázal ustrážiť kvalitu a aby dokázal vyrobený tovar aj predať.

Hovorí sa, že Banskobystrický kraj má najlepšie podmienky na rozvoj cestovného ruchu. Ako by ste ho chceli rozvíjať?

Od každého správcu či majiteľa zariadenia cestovného ruchu by som požadoval spracovanie programu využiteľnosti ako prilákať do regiónu turistov. Pre cestovný ruch v kraji má výhodnú polohu aj letisko na Sliači, kde by som sa snažil rozvinúť dopravu tak, aby smerovala do všetkých okolitých štátov.

Ľudia v kraji si často sťažujú na kvalitu ciest. Ako by ste ju chceli zlepšiť?

Cesty by sa mali vždy po zime kontrolovať a inventarizovať. Odborníci by mali následne určiť správny technologický postup na odstránenie zlého stavu. Odborníci by mali potom dohliadať aj na kvalitu vykonanej práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu