Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rozhorčený Figeľ: Smer chce zotročiť samosprávy!

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

RUŽOMBEROK - Strana Smer-SD vyhlásila ekonomickú vojnu mestám a obciam na Slovensku. Zhodli sa na tom starostovia a primátori za KDH, ktorí dnes spoločne rokovali v Ružomberku. Podľa nich vláda vytvára tlak nielen na samosprávy, ktoré skončili minulý rok v deficite, ale aj na tie, ktoré skončili v prebytku a hospodária zodpovedne.

"Smer sa tiež chystá zotročiť samosprávy novými, prísnejšími rozpočtovými pravidlami. Príkladom sú dve novely zákonov o rozpočtových pravidlách, ktoré vláda schválila a snaží sa ich cez parlament dostať do formy zákonných ustanovení. Ide nimi obmedzovať obce pri narábaní s ich verejnými financiami. Môže to mať pre občanov negatívny dopad pri poskytovaní služieb v oblasti školstva, zdravotníctva, či infraštruktúry," povedal predseda KDH Ján Figeľ

Vláda podľa neho trestá úspešných. "Pretože obce a mestá za tento rok vykazujú prebytok 128 miliónov eur, kraje 12 miliónov eur a štát deficit 2,2 miliardy eur. Rozhodnutia vlády sú škodlivé. Vyzývame Smer, aby od týchto úmyslov upustil. Chceme o problematike rokovať so Združením miest a obcí Slovenska a Úniou miest Slovenska. Budeme sa tieto opatrenia snažiť korigovať na všetkých úrovniach. Stojíme na strane samospráv," poznamenal Figeľ. 

Podpredseda KDH Miloš Moravčík konštatoval, že vláda chce ovládnuť samosprávy a vyššie územné celky. Tlačí pritom aj na dobre hospodáriace samosprávy, ktoré ušetrili peniaze na svojich účtoch, ale nemôžu ich použiť. Sociálna situácia ľudí v obciach sa zhorší. "Vláda ide skrotiť samosprávy aj zákonom, ktorým zavedie prísnejšie pravidlá pre financovanie a rozpočtovanie. Obmedzí tým dostupnosť úverov pre samosprávy, či možnosti zmeny rozpočtov. Nadiktuje im informačný systém, podľa ktorého ich bude kontrolovať, čo je krok k zhabaniu ich podielových daní," zdôraznil Moravčík. 

Pre niektoré samosprávy môžu byť takto nastavené pravidlá aj likvidačné, pripustil primátor Trnavy Vladimír Butko. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu