Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rakúsko má novú vládu, voľby vyhrali sociálni demokrati

Werner Faymann
Werner Faymann (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Víťazom nedeľňajších volieb v Rakúsku je v súlade s očakávaniami Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) pod vedením kancelára Wernera Faymanna.

Podľa prvých odhadov, ktoré zverejnili verejnoprávne médiá získala 26,5 percenta hlasov, zatiaľ čo koaličná Rakúska ľudová strana (ÖVP) skončila na druhej priečke so ziskom 23,7 percenta. Dvojica tradičných vládnych strán by mala v 183-člennej Národnej rade obsadiť 98 kresiel a napriek vstupu dvoch nových strán si tak v komore udržať väčšinu. Ako tretia sa umiestnila s tesným odstupom krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorej odhady pripisujú 22-percentný zisk. Štvorpercentnú hranicu zvoliteľnosti prekročili aj Zelení (11,5 percenta), euroskeptická strana Team Stronach (5,9 percenta) a liberálna frakcia NEOS - Nové Rakúsko (4,6 percenta).

Sociálni demokrati a konzervatívci od roku 2008 tvoria takzvanú veľkú vládnu koalíciu, ich nezhody a korupčné škandály však odradili mnohých voličov napriek tomu, že životná úroveň v krajine zostáva bez ohľadu na finančnú krízu jednou z najvyšších v Európe. Rakúske médiá predpokladali, že na rozdiel od predošlých volieb výsledky ovplyvní vysoký počet zúčastnených strán, čo by v prípade vstupu do parlamentu mohlo pripraviť vládnu koalíciu o väčšinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu