Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na plážach, kam chodí aj veľa Slovákov, zaznamenali úžasný fenomén: To sa ešte nikdy nestalo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANKARA - Na pobreží Egejského mora sa tento rok vyliahlo a dostalo do vody rekordných 199 096 korytnačiek. Ľudia totiž kvôli opatreniam na spomalenie šírenia koronavírusu v Turecku na pláže nesmú a tak majú karety obyčajné na liahnutie pokoj, aký potrebujú. S odvolaním na miestne ministerstvo životného prostredia to uviedla agentúra Anadolu.

V Turecku je 22 lokalít, kde vzácne korytnačky hniezdia. Päť z nich je chránených a monitorovaných. Na piatich sledovaných plážach bolo tento rok 4785 hniezd, vlani to bolo podľa ministerstva len 2266. Ide teda o viac než dvojnásobne väčšie množstvo. Výrazne pribudlo aj korytnačích mláďat, ktorým sa podarilo doraziť do mora. V roku 2018 ich bolo 84 000, minulý rok 94 000 a tento rok takmer 200 000. 

Na plážach, kam chodí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Počas leta samice karety obyčajnej kladú vajíčka do piesku, mláďatá sa z nich vyliahnu za 45 až 65 dní. Ani potom ešte nemajú vyhraté. Na ceste do mora sa orientujú podľa svitu mesiaca a môže ich preto zmiasť umelý zdroj svetla. Ak korytnačky v oceáne prežijú, priplúvajú v dospelosti klásť vajcia na rovnakú pláž, na ktorej sa narodili. 

Viac o téme: KorytnačkaPlážKaretaTureckoKoronavírusEgejské more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu