Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Do konca roka absolvujem ešte tri simulované misie na Mesiac a Mars, uviedla Musilová

Michaela Musilová.
Michaela Musilová. (Zdroj: FB/Michaela Musilova - astrobiologist and marsonaut)

BRATISLAVA – Do konca roka absolvuje astrobiologička Michaela Musilová ešte tri simulované misie na Mesiac a Mars v spolupráci s NASA Goddard. Pôjde o dvojtýždňové misie zamerané na astrobiológiu. Informovala o tom Musilová.

„Okrem hľadania možného života mimo Zeme budeme aj mapovať lávové jaskyne na sopke Mauna Loa vo výške 2500 metrov, kde sa nachádza stanica HI-SEAS. Na Mesiaci sú tiež podobné jaskyne a niektoré úvahy o jeho osídľovaní smerujú k predpokladom, že by sa prvé základne mohli postaviť práve tam. Boli by tak chránené pred silným žiarením a mikrometeoritmi na povrchu Mesiaca,“ uviedla Musilová. Simulované misie podniká aj v spolupráci s NASA Goddard a v lávových jaskyniach na Havaji počas nich hľadá organizmy, ktorým vyhovuje extrémne prostredie.

Ako vedúca posádky alebo v riadiacom stredisku na Zemi absolvovala už desiatky simulovaných misií, poslednú v septembri. Astrobiologička tvrdí, že nepriazeň počasia patrí k najväčším hrozbám simulovaných misií tohto typu. „Zažila som aj misiu, počas ktorej sme boli po celý čas uväznení na stanici, ktorá má 111 štvorcových metrov. Na tejto ploche sme museli všetci vydržať a zároveň realizovať vedecký výskum. Takýchto misií však, našťastie, nie je veľa,“ uviedla Musilová, ktorá patrí k ľuďom s celosvetovo najvyšším skóre absolvovaných simulovaných misií.

Hneď po návrate z misie čakalo Musilovú sťahovanie. Nevracia sa nazad na Slovensko, kde naďalej pôsobí ako hosťujúca profesorka na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU. Zostáva na Havaji, ale presúva sa na inú časť ostrova. Pôsobí ako riaditeľka stanice HI-SEAS na Havaji, ktorej cieľom je realizovať misie v spolupráci s NASA a ESA na simulovaný Mesiac a Mars tak, aby výsledky vykonaných experimentov mohli slúžiť ako základ pre skutočné misie. „Na možnosti byť astrobiologičkou ma najviac baví to, že mám šancu dopátrať sa k odpovedi na otázku, či sme vo vesmíre sami, prípadne, odkiaľ pochádzame,“ poznamenala Musilová. Najbližšia simulovaná misia ju čaká od 2. novembra. V posádkach týchto troch simulovaných misií budú predovšetkým výskumníci a inžinieri z USA, pretože počas pandémie je náročné dostať sa na Havaj.

Viac o téme: MesiacMarsMichaela MusilováSimulované misie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu