Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenské ovocné vína dobýjajú svet: Vinárstvo očarilo na medzinárodných súťažiach

Slovenské ovocné vína dobýjajú svet Advertoriál
Slovenské ovocné vína dobýjajú svet (Zdroj: Instagram/Miluron)

BRATISLAVA - Slovensko je krajina, ktorá sa môže chváliť „nápojom bohov“, a to nielen doma, ale aj v zahraničí. Hroznové vína sú často na súťažiach oceňované medailami a v ich stopách idú aj kvalitné ovocné vína. Tie sú bohaté nielen chuťovo, ale aj svojím zložením. Zistite, čím si získavajú priazeň ľudí i degustátorov.

Ríbezľové, višňové, ale aj čučoriedkové či brusnicové – vína z ovocia majú na Slovensku bohatú tradíciu. Oživujú vínnu paletu o chute, ktoré sú často nezvyčajné a neraz sa prirovnávajú k tekutému zákusku. Tieto ľahké vína s obsahom alkoholu zväčša od 9 do 12 percent oslovia najmä milovníkov sladších chutí. Z veľkých úspechov v tejto oblasti sa v súčasnosti raduje vinárstvo Miluron.

Úspechy za hranicami

Vínam bratislavskej značky sa darilo napríklad v Izraeli, na prestížnej medzinárodnej súťaži Terravino, kde ich víno z čiernych ríbezlí získalo zlatú medailu. Vinárstvo je tiež držiteľom najvyššieho platinového ocenenia zo súťaže Great America 2019 pre rovnaký druh vína. Zlato pritom získala aj Bazovinka, ktorú ocenili na súťaži Finger Lakes International Wine Competition 2019 v Spojených štátoch a Patriot Čučoriedkové víno na súťaži v San Franciscu.

„Sme mladá spoločnosť a úspechy, ktoré sme zaznamenali za posledných 6 mesiacov, sú v podstate zázrak. V hodnotení sme predbehli aj staré ostrieľané vinárstva, a to nás ženie vpred. Konkurencia je, samozrejme, obrovská, a o to viac si uvedomujeme, čo sa nám podarilo,“ hodnotí zakladateľ vinárstva Miluron Marcel Boris.

 

 

Na začiatku bol starý rodinný recept

Vinárstvo Miluron je jednou z mála spoločností, ktorá sa venuje iba ovocným vínam. Právnika Marcela Borisa k jeho založeniu priviedli priatelia, ktorí boli očarení jeho čučoriedkovým vínom. To sa pripravovalo podľa starého rodinného receptu. A v čom je tajomstvo úspechu? Základom prípravy ovocných vín je proces poctivej fermentácie.

„Víno má svoje zákonitosti a postup jeho prirodzeného dozrievania treba jednoducho rešpektovať. Naše vína neznásilňujeme a netlačíme na čas,“ vysvetľuje Marcel Boris. Výroba vín sa v Milurone opiera o dlhoročnú vinársku tradíciu, mladá značka sa však nevyhýba ani novým technológiám. „Pri výrobe vína používame najmodernejšie postupy fermentačného procesu, aby jeho kvalita dosahovala najvyššiu možnú úroveň.“

 

Prírodné víno zo slovenského ovocia

Popri využívaných technológiách je dôležité aj ovocie, ktoré sa na výrobu vína použije. „Rovnako ako pri hroznovom víne, kvalita spracovanej suroviny tvorí predpoklad a základ výborného ovocného vína,“ vysvetľuje Marcel Boris z vinárstva Miluron. Dodáva, že kvalitu ovocia kontrolujú osobne ešte pred odberom. „Dbáme tiež na to, aby suroviny pochádzali od slovenských pestovateľov,“ hovorí. Výsledkom je lokálne prírodné víno, ktoré sa teší popularite nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Najviac poteší pochvala

Zaujímavosťou vinárstva Miluron na našom trhu je zatiaľ jedinečné brusnicové víno a rakytníkové víno. Práve rakytníkové sa pritom pripravuje zo zdraviu veľmi prospešných plodov rakytníka, ktorý patrí medzi prírodných liečiteľov. Tieto vína sa popri čučoriedkovom tešia veľkej obľube u ľudí. A práve to teší Marcela Borisa najviac. „Naším najväčším úspechom je však fakt, že ľuďom naše vínka chutia a posielajú nám pozitívne hodnotenia. Vína vyrábame hlavne pre ľudí. Ocenenia sú len príjemným zadosťučinením, že ich robíme dobre.“

Náš tip na konzumáciu: Ovocné vína sú najlepšie vychladené na 8 až 12 stupňov Celzia. Sú ideálnym „letným“ pitím na terasu k malým dobrotám v podobe orieškov či chuťoviek. Vhodne môžu doplniť aj ľahký ovocný koláč či slané syrové pečivo. 

SPOZNAJTE PONUKU VINÁRSTVA MILURON

Tento článok sme pripravili v spolupráci s vinárstvom Miluron.

Advertoriál

Viac o téme: MiluronOvocné víno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu