Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Legendárna Slovenská strela sa po 80 rokoch konečne dočkala: Za 5 miliónov bude ako nová

Slovenská strela spred 80. rokov Zobraziť galériu (3)
Slovenská strela spred 80. rokov (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

KOPŘIVNICE – Zhruba dva roky by mala trvať rekonštrukcia historického železničného motorového vozu M 290.0 nazývaného Slovenská strela, ktorý dá za takmer 120 miliónov českých korún (cca 4,74 milióna eur) opraviť kopřivnická automobilka Tatra Trucks. Po oprave bude voz, vyrobený v roku 1936 v Tatre, stáť v špeciálnom presklenom depe a bude jedným z lákadiel nového múzea automobilov, ktoré chce v bývalej tatrováckej zlievarni vybudovať Moravsko-sliezsky kraj.

O renovácii Slovenskej strely 19. februára novinárom povedal generálny riaditeľ Tatry Radek Strouhal. Takmer 80 miliónmi na renováciu prispejú európske dotácie, symbolický šek včera v Kopřivnici zástupcom automobilky odovzdala ministerka pre miestny rozvoj v demisii Klára Dostálová (za ANO).

Tatra môže v najbližšej dobre zahájiť výberové konanie na firmu, ktorá legendárny voz zrenovuje. Teraz Slovenská strela stojí vonku pred múzeom Tatry a dlhé roky chátra. „Dnes, keď sa na Slovenskú strelu pozriete, tak je statická a škaredá. Veríme, že bude dynamická a bude znova jazdiť a bude krásna a bude prinášať radosť ďalším a bude naozaj dôkazom toho, aký unikátny voz to bol. Veríme, že Slovenská strela bude zasa funkčná a plne prevádzkyschopná,“ povedal Strouhal.

Riaditeľ Technického múzea Tatra Jan Jurkovič povedal, že voz by mal byť po technickej stránke renovovaný do podoby, v akej jazdil po roku 1936. „Predpokladá sa, že sa to renovuje do pojazdného stavu, to znamená v podstate do skutočne pôvodného stavu, ktorý bude schopný na prevádzku aj na verejných koľajniciach. Samozrejme, už sú nové predpisy, ale tá elektronika, ktorá je dnes nevyhnutná k prevádzke, tá sa tam jednoducho dodá iba pre, povedzme, určitú konkrétnu jazdu ako prenosná,“ povedal Jurkovič.

Depo, v ktorom bude voz stáť, bude presklené, a to tak, aby bolo vidieť podvozok. „Z druhej strany bude imitácia nádražia. Je tam aj priestor pre to, aby Slovenská strela mohla vychádzať pred toto depo, plus zamýšľame aj to, že by sme raz za čas robili aj nejaké prehliadky pre verejnosť,“ povedal Strouhal.

Slovenská strela pred osemdesiatimi rokmi
Zobraziť galériu (3)
Slovenská strela pred osemdesiatimi rokmi  (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

Jurkovič povedal, že stav Slovenskej strely je skutočne žalostný. Kompletne nové sa budú musieť vyrobiť napríklad sedačky. „Obrovskou výhodou pri renovácii bude, že je plne zachovaná technická dokumentácia. Takže reštaurátori majú podľa čoho postupovať, preto si myslíme, že to naozaj zvládnu v horizonte dvoch rokov,“ povedal riaditeľ múzea. Vnútorné priestory vozu sa ale kvôli obavám z poškodenia budú ľuďom otvárať len pri výnimočnejších udalostiach.

Legendárna Slovenská strela sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

Slovenská strela je jedinou hnuteľnou pamiatkou v Moravsko-sliezskom kraji. Motorový voz vyrobený v Tatre bol uvedený do prevádzky 13. júla 1936. Bol nasadený na trať Praha – Bratislava, aj preto dostal pomenovanie Slovenská strela. Jazdil s jedinou zastávkou v Brne a bol to vtedy najrýchlejší spoj, ktorý jazdil po československých koľajniciach. Trasu prešiel za štyri hodiny a päťdesiat minút.

Legendárna Slovenská strela sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

Po začiatku druhej svetovej vojny bola Slovenská strela odstavená kvôli nedostatku pohonných hmôt. Po vojne ešte voz chvíľu jazdil hlavne ako ministerský alebo vládny vlak, vozil predstaviteľov Československa na procesy do Norimbergu. Jazdil ešte v 50. rokoch, potom bol vyradený. Boli vyrobené dva vlaky Slovenská strela. Jeden neskôr vyhorel a druhý sa dostal v roku 1960 do kopřivnického múzea. Dlhé desaťročia je jedným zo symbolov mesta.

Viac o téme: VlakSlovenská Strela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu