Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci sú v nemom úžase: VIDEO toho, čo dokážu postaviť mravce

Neskutočné, čo tieto miniatúrne tvory dokážu Zobraziť galériu (3)
Neskutočné, čo tieto miniatúrne tvory dokážu (Zdroj: youtube/georgia tech)

ATLANTA - Ohnivé mravce nie sú len obávanými predátormi, ale aj zručnými staviteľmi. Vedci z Georgijského technického inštitútu v americkej Atlante zdokumentovali, ako mravce zo svojich tiel vybudovali konštrukciu v tvare ikonickej Eiffelovej veže. Túto schopnosť zrejme využívajú na prekonávanie vysokých prekážok pri presune kolónie či hľadaní potravy.

Tím okolo profesora Davida Hua sledoval skupinu mravcov v sklenenej nádobe, do ktorej umiestnil tenkú tyčinku. Mravce ju postupne obalili svojimi telami a vytvorili okolo nej kompaktný zvonovitý útvar. Robili tak bez jasného vodcu či plánu. 

"Keby ste mravca sledovali tridsať sekúnd, nemali by ste zrejme ani tušenie, že z toho do dvadsiatich minút vzíde niečo úžasné. Bez akéhokoľvek plánovania, spôsobom pokus-omyl, postavízvonovitú konštrukciu, ktorá im pomáha prežiť," hovorí americký Huo. 

Vedci sú v nemom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/georgia tech)

Mravce podľa vedcov hľadajú v štruktúre voľné miesto ako vodič na zaplnenom parkovisku. Keď niektorý takéto miesto nájde - väčšinou vo vrchnej časti - "zaparkuje" a pripraví sa na príchod ďalších. "Zistili sme, že mravce zvládnu 750-násobok telesnej hmotnosti bez toho, aby sa zranili, ale zdá sa, že najviac im vyhovuje podopierať troch ďalších jedincov," uviedol spoluautor výskumu, profesor Craig Tovey. 

Vedci sú v nemom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/georgia tech)

Nový projekt vedcov v Atlante nadväzuje na výskum starý niekoľko rokov, ktorý sa zaoberal tým, ako na seba mravce napájajú svoje telá a stavajú z nich nepotopiteľné plte. Nové zistenia publikované v časopise Royal Society Open Science by podľa vebu phys.org mohli posunúť vpred vývoj tzv. modulárnych robotov, teda strojov, ktoré samy prispôsobujú svoj tvar okolnostiam. Biológ Tovey však štúdium správania mravcov zdôvodňuje inak. 

Vedci sú v nemom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/georgia tech)

"99 percent všetkých druhov, ktoré kedy žili na Zemi, už vyhynulo. Zostávajúce dokázali objaviť veľmi efektívne spôsoby prežitia. Prečo by sme sa týmito procesmi nemali zaoberať? Inžinieri a vedci vopred zakaždým nevedia, k čomu daný výskum povedie, ale prírodou inšpirovaný dizajn môže byť silným nástrojom pre zefektívnenie našej spoločnosti," dodal Tovey. 

Viac o téme: Mravce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu