Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bojnická ZOO sa môže pýšiť milým prírastkom: K ostatným obyvateľom pribudol marabu africký

Marabu africký Zobraziť galériu (2)
Marabu africký (Zdroj: YouTube)

BOJNICE - K obyvateľom Národnej zoologickej záhrady v Bojniciach pribudol jeden z najväčších vodných vtákov sveta, a to marabu africký. Samca môžu návštevníci vidieť vo výbehu v blízkosti pavilónu slonov, informovala hovorkyňa bojnickej zoo Simona Kubičková.

 "Tento blízky príbuzný bocianov môže pri výške 1,5 metra merať v rozpätí krídel často viac ako tri metre. Je prispôsobený na požieranie zdochlín. Dokáže aj veľmi dobre loviť a živí sa celou škálou najmä menších živočíchov," opísala Kubičková. Marabu je podľa nej široko rozšírený v rôznych oblastiach subsaharskej Afriky, pričom najčastejšie obýva otvorené oblasti v blízkosti vodných tokov, nie je veľmi plachý a bežne žije aj blízko ľudí.

Marabu africký
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

"Marabu je zoologickými záhradami veľmi vyhľadávaným druhom, no získať ho v súčasnosti nie je až také jednoduché. A to aj napriek tomu, že v európskych zoo dnes žije celkovo asi 250 jedincov. Úspešne sa rozmnožuje len v niektorých inštitúciách. Koncepčne ho mala naša zoo v hľadáčiku už roky, ale až teraz sme sa aj reálne dočkali," zhodnotil zoológ bojnickej záhrady Michal Sloviak. 

Z chovateľského hľadiska, ako doplnil, ide o náročnejší druh a k častým problémom okrem iného patrí aj spájanie vtákov a zostavovanie chovných párov. "Samce totiž vedia byť v období rozmnožovania veľmi agresívne a mnohé samice už za to zaplatili životom," skonštatoval. 

Dospelý samec pochádza z českej Zoo Dvůr Králové. Na základe rokovania s koordinátorkou európskej plemennej knihy pre tento druh plánuje zoo v dohľadnom čase priviezť ďalšieho jedinca, pravdepodobne tiež samca.

Viac o téme: ZOOBojniceMarabu africký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu