Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mala to byť obyčajná rybačka, no teraz je všetko inak: Rybári objavili v sieti totálnu BOMBU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

REYKJAVÍK - Rybárom na Islande sa podaril parádny úlovok. V ich sieti totiž uviazlo niekoľko negatívov filmu, ktorý pravdepodobne pochádza ešte z čias druhej svetovej vojny. Odborníci sa už nemôžu dočkať, kým zistia, čo na ňom je. Možno odhalia nečakané skutočnosti.

Rybári v sobotu lovili v zálive Faxaflói na juhozápade Islandu, keď si všimli, že v sieti uviazlo niekoľko negatívov. Zobrali ich do Národného filmového archívu, kde ich preskúmali experti. "Sme veľmi zvedaví, v našom archíve sme počas jeho 35-ročnej existencie nikdy nič také nemali - filmy priamo z oceánu, to je paráda!," povedal nadšene riaditeľ ústavu Erlendur Sveinsson. 

Mala to byť obyčajná
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Na jednom z filmov sú zachytení traja muži v bielych tričkách. Ide zrejme o čiernobielu snímku z vojnových rokov. V roku 1942 potopila nemecká ponorka neďaleko zálivu Faxaflói loď pracovníka americkej pobrežnej stráže Alexandra Hamiltona. Vrak ostal na morskom dne, takže je možné, že filmy pochádzajú práve z neho. Sveinsson plánuje filmy bližšie preskúmať, aby zistil, kde boli nakrútené, resp. kto je ich autorom. 

Viac o téme: RybárPokladRybolovIsland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu