Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO V Nemecku zakázali kávu v kapsuliach, stala sa príliš veľkým hitom: Dôvod je jasný

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/GreenHouse)

HAMBURG – Ekológia je pre mnohé krajiny čoraz dôležitejšou oblasťou verejnej sféry. Nemecký Hamburg zašiel v tejto oblasti ešte ďalej, najnovšie zakázal svojim úradníkom používať kávové kapsule. V rámci ochrany životného prostredia dokonca spustil vynikajúcu reklamnú kampaň.

Jednorazové kapsule do kávovarov, vyrobené väčšinou z plastových a hliníkových častí, sú podľa kompetentných škodlivé pre životné prostredie. Zahadzujú sa totiž do bežného odpadu, ich recyklácia preto nie je možná. „Kapsule sa nedajú recyklovať jednoducho, pretože sú často vyrobené zo zmesi plastu a hliníka,“ uviedol pre BBC hovorca hamburského úradu pre životné prostredie a energetiku Jan Dube.

„Je to 6 gramov kávy v trojgramovom obale. My v Hamburgu sme si povedali, že by nemali byť nakupované z peňazí daňových poplatníkov,“ doplnil Dube. Okrem kapsúl sa už nesmú používať ani balené vody, pivo či iné balené nápoje, rovnako ako aj čistiace prostriedky, osviežovače vzduchu, plastové taniere a príbory na báze chlóru. To všetko obsahuje 150-stranový manuál založený na "zelenom" pláne.

Kávové kapsule sú v správe spomínané osobitne, nakoľko každá ôsma káva v Nemecku je urobená práve pomocou nich. „Tieto balíčky porcií spôsobujú zbytočnú spotrebu zdrojov a hromadenia odpadu a často obsahujú znečisťujúci hliník,“ píše sa v manuáli. Celý plán podporili aj vtipnou kampaňou na internete, ktorá sa volá Kill the K-Cup. Vo videu svet terorizujú nadbytky prázdnych kapsúl. Spoločnostiam vyrábajúcim kapsule sa táto rétorika Hamburgu, pochopiteľne, nepáči. Ide však o ďalšie ekologické opatrenie, ktoré prichádza tesne po tom, ako viaceré nemecké mestá spoplatnili vjazd automobilov do centra mesta.

Viac o téme: EkológiaŽivotné prostredieHamburgKávové kapsule
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu