Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko má absolútny unikát: Pozrite, aká revolučná novinka stojí v Banskej Bystrici

Ekostrom stojí na námestí pred obchodným domom Zobraziť galériu (3)
Ekostrom stojí na námestí pred obchodným domom (Zdroj: dynamic relations 2000)

BRATISLAVA - Na Slovensku máme už pár dní absolútny unikát. Strom, ktorý namiesto kyslíka vyrába energiu. Banskobystričania sa ako prví na Slovensku pri ňom stretli, aby si spoločne dobili energiu a vyskúšali si, aké jednoduché je nabíjať svoje elektronické zariadenia solárnou energiou.

Občianske združenie GreenGang prinieslo na Slovensko unikátny solárny ekostrom od srbskej organizácie Strawberry Energy. Ako prví na Slovensku budú môcť strom využívať obyvatelia Banskej Bystrice, a to pred nákupným centrom Europa SC, kde ho vo štvrtok slávnostne dostali do užívania. Ekostrom je veľkokapacitná solárna dobíjačka v tvare stromu, ktorá okoloidúcim umožňuje pohodlné dobíjanie ich mobilných telefónov či tabletov a zároveň poskytuje pripojenie k internetu.

Slovensko má absolútny unikát:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: dynamic relations 2000)

"Som rád, že prvý takýto ekologický unikát na Slovensku zakotvil práve v Banskej Bystrici. Verím, že si ekostrom obyvatelia obľúbia a že okrem miesta pre dobitie ich telefónov sa stane aj príjemným miestom na oddych a stretávanie," víta túto myšlienku primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Slovensko má absolútny unikát:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: dynamic relations 2000)

O ekostrome

  • dokáže naraz nabiť až 14 mobilných zariadení
  • vďaka batériám, do ktorých sa energia uskladňuje, dokáže bez slnka fungovať prakticky za každého počasia, rovnako aj v noci, a to po dobu približne 20 dní
  • celkovo dokáže bez potreby slnečnej energie nabiť až 6200 zariadení
  • podobný nabíjací strom je momentálne k dispozícii v troch európskych krajinách
  • celkovo je na svete osadených spolu len trinásť takýchto solárnych dobíjačiek - ekostromov

 

Najhorší scenár klimatických zmien: Evolúcia nás vráti k prazákladu, opačné pohlavie vyhynie!

"V občianskom združení GreenGang sme sa rozhodli vziať iniciatívu do vlastných rúk a urobiť niečo pre to, aby sme pomohli ochrániť prírodu. Náš plán je propagovať ekológiu a inšpirovať ľudí k pozitívnej zmene. Dosiahnuť to chceme tým, že túto tematiku prinesieme čo najbližšie k ľudom a ich každodenným potrebám. Začali sme prvým z vynikajúcich ekologických produktov - ekostromom, ktorý nielenže dobije telefón, pripojí k internetu, ale poskytne aj miesto na oddych. V skratke, ekostrom bude šíriť správnu vec," povedal zakladateľ OZ GreenGang Vladimír Zaujec.

Viac o téme: Solárna energiaBanská BystricaEkostromDobíjanie mobilu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu