Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na východe vedia, čo je dobré: FOTOREPORTÁŽ Tu sa vyrába pivo s vlastnou dušou aj srdcom!

Pivovar Šariš je skutočne jedným z najmodernejších v Európe. Zobraziť galériu (11)
Pivovar Šariš je skutočne jedným z najmodernejších v Európe. (Zdroj: topky)

ŠARIŠ – Slovenských pivovarov je málo, aj keď pivo patrí medzi najobľúbenejšie nápoje Slovákov. Jedným z nich je Šarišský pivovar, v ktorom roku 1967 uvarili prvú várku zlatistého moku. Patrí medzi jeden z najmodernejších, v regióne s vysokou nezamestnanosťou navyše dáva prácu viac ako 400 pyšným zamestnancom.

V rozsiahlych priestoroch pivovaru v Šariši nás privítal osobne technický riaditeľ Ján Čerkala, ktorý tam začínal ešte ako brigádnik pred viac ako 35 rokmi, spolu s manažérkou značky Evou Cvičelovou. Obaja nám robili sprievodcov, a že bolo čím sprevádzať – vysoko technologizovanou prevádzkou s najmodernejším vybavením.

Stena slávy Šarišského pivovaru
Zobraziť galériu (11)
Stena slávy Šarišského pivovaru  (Zdroj: topky)

Zmenšený model pivovaru Šariš
Zobraziť galériu (11)
Zmenšený model pivovaru Šariš  (Zdroj: topky)

„Pre mňa je táto práca naplnením môjho života, pivo je krásna vec, je to produkt, ktorý spája ľudí. Pivo zároveň treba vedieť robiť, lebo potrebuje svoju dušu,“ hovorí o svojej láske Čerkala. Vidno, že práca v pivovare je jeho životným poslaním a ťažko si predstaviť niekoho, kto by ho dokázal variť s väčšou láskou a úctou. Pán Čerkala na nás svojou odbornosťou a nadšením urobil skutočne dojem.

Srdcom východniar

V Šariši vyrábajú pivo, ktoré sa síce pije po celom Slovensku, no najradšej ho majú práve na východe. Nie nadarmo sa pivo Šariš spája s heslom „srdcom východniar“. Treba povedať, že na tomto konci republiky vedia, čo je dobré. Pivo Šariš je totiž slovenským ekvivalentom svetovo populárneho Pilsner Urquel. Nielenže je Šariš ležiakom plzenského typu, akých je na svete mnoho, ale pri jeho výrobe sa používa veľmi podobná receptúra.

Toto sú pôvodné varné nádoby, ktoré už nahradili modernejšie.
Zobraziť galériu (11)
Toto sú pôvodné varné nádoby, ktoré už nahradili modernejšie.  (Zdroj: topky)

Ukážky rôznych sladov, ktoré sa pri výrobe piva používajú.
Zobraziť galériu (11)
Ukážky rôznych sladov, ktoré sa pri výrobe piva používajú.  (Zdroj: topky)

Technický riaditeľ pivovaru Šariš Janko Čerkala.
Zobraziť galériu (11)
Technický riaditeľ pivovaru Šariš Janko Čerkala.  (Zdroj: topky)

„Dobré, poctivé pivo obsahuje iba tri základné suroviny – vodu, slad a chmeľ. To sú všetko prírodné suroviny, ani my tu nepridávame žiadne chemické stabilizátory, vyrábame čistý prírodný produkt,“ odhaľuje tajomstvo chuti Šariša jeho, tak povediac, otec. Čím je výnimočné? „Šariš sa varí podľa pôvodnej, takmer 50-ročnej receptúry, je to pivo vysoko chmelené s vyšším telom, teda menej prekvasené, aby tam zostali zbytkové cukry, ktoré keď neprekvasia, tak dávajú pivu tú správnu plnosť,“ vysvetlil odborne Čerkala.

Zbytočne podceňovaný Šariš

Keď sme sa dozvedeli, že v Šariši neustále dbajú najmä o kvalitu, a to tým, že bez ohľadu na cenu, kupujú len prvotriedne suroviny, prišlo nám nespravodlivé, že niektorí pivári nad slovenskou klasikou ohŕňajú nos. Odborne vyškolený personál dohliada na všetky moderné stroje a neustále hľadá ideálne vyváženie každej várky, preto sme aj my dali tomuto pivu šancu. Dobre sme spravili.

Tu sa štartujú kvasinky, aby sa v správnom čase mohli pridať k procesu varenia.
Zobraziť galériu (11)
Tu sa štartujú kvasinky, aby sa v správnom čase mohli pridať k procesu varenia.  (Zdroj: topky)

Plniče tankov, ktoré sa v týchto nádobách rozvážajú po celom Slovensku.
Zobraziť galériu (11)
Plniče tankov, ktoré sa v týchto nádobách rozvážajú po celom Slovensku.  (Zdroj: topky)

Žatecký chmeľ, topoľčiansky jačmeň a voda z prameňa Torysy, ktorý sa nachádza iba niekoľko desiatok metrov od samotného pivovaru, to všetko spoločne vytvára, bohužiaľ, podceňovaný Šariš. „Šariš sa veľmi podobá na Plzeň, aj parametrami, aj horkosťou, ale má svoju vlastnú dušu, je to východniarske pivo, ktoré sa nám tu vrylo do DNA, keď už to mám tak povedať,“ opisuje technický riaditeľ pivovaru svoj najobľúbenejší mok.

Jeden z najmodernejších európskych pivovarov

Čím to je, že Šariš je populárny najmä na východe a na západnom Slovensku sa čapuje málo? „Poviem vám môj osobný názor. V minulosti sme boli zvyknutí, že všetko, čo pochádza z východu je nanič. To, že veľa ľudí nevie, kde je Šariš, ako to v pivovare vyzerá a aký produkt vyrábame, tak to ich brzdí v ochutnaní tohto piva. To, že sme jeden z najmodernejších pivovarov v Európe, prekvapí skoro každého,“ priznáva tvrdú pravdu hrdý Šarišan.

Tadeto prechádzajú prázdne sudy, ktoré sa neskôr plnia.
Zobraziť galériu (11)
Tadeto prechádzajú prázdne sudy, ktoré sa neskôr plnia.  (Zdroj: topky)

Odstránené etikety s vrátených sklených fliaš.
Zobraziť galériu (11)
Odstránené etikety s vrátených sklených fliaš.  (Zdroj: topky)

V pivovare pracujú ľudia, ktorí spolu tvoria dokonalý tím.
Zobraziť galériu (11)
V pivovare pracujú ľudia, ktorí spolu tvoria dokonalý tím.  (Zdroj: topky)

O tom, že prax robí majstra, netreba polemizovať, preto v Šariši prísne kontrolujú všetky procesy výroby, aby konzumenti vždy dostali to, čo od svojho obľúbeného piva očakávajú. Pivná kultúra je dnes na omnoho vyššej úrovni ako kedysi. My k tomu môžeme len povedať, že pivovar Šariš svojím prístupom k pivu uspokojí aj toho najnáročnejšieho pivára.

 

Viac o téme: ExkurziaPivovar ŠarišJán Čerkala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu