Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nezabudlo sa ani na bezdomovcov: Bratislavské nocľahárne sú pripravené, miesto majú pre každého

Nocľahárne osobne skontroloval aj primátor. Zobraziť galériu (3)
Nocľahárne osobne skontroloval aj primátor. (Zdroj: Magistrát, SITA)

BRATISLAVA - S klesajúcimi teplotami stúpa záujem bezdomovcov o pomoc, magistrát hlavného mesta sa tak uistil, či môžu v mrazivom počasí využiť napríklad nocľahárne Mea Cupla či Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul. Pomoc ponúkli aj ministerstvo vnútra, železnice a mestská polícia. V prípade potreby mesto pristúpi aj k postaveniu stanových táborov.

Vzhľadom na aktuálne mrazivé počasie včera vo večerných hodinách navštívil nocľahárne pre ľudí bez domova Mea Culpa a Nocľaháreň sv. Vincent de Paul primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Cieľom návštevy bola kontrola voľných kapacít. Aktuálne sú v oboch nocľahárňach stále voľné kapacity, to znamená, že mesto nateraz nebude zriaďovať stanový tábor. Vedenie mesta však situáciu monitoruje a v prípade potreby je pripravené prijať operatívne riešenia. 

„Nechceme nič podceniť, preto som bol osobne skontrolovať stav nocľahární. Kapacity sú zatiaľ postačujúce, preto ani v najbližších dňoch nie je potrebné zriadiť stanový tábor,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Aj v našej mestskej nocľahárni Mea Culpa, rovnako ako v nocľahárni, ktorú prevádzkuje nezisková organizácia Depaul Slovensko, zatiaľ kapacity stačia. Do včerajšieho večera nebolo potrebné ani využiť možnosť ich rozšírenia,“ doplnil primátor. 

Nocľahárne osobne skontroloval aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Magistrát, SITA)

Nocľaháreň Mea Cupla na Hradskej ulici má kapacitu 36 lôžok, ktoré sú momentálne plne využité, avšak v rámci rozšírených kapacít môže prijať ďalších 9 ľudí.V tomto mestskom zariadení sú navyše predĺžené prevádzkové hodiny od 15.00 hod. do 9.00 hod. ráno. Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul má takisto voľné lôžka (obsadenosť sa v týchto dňoch pohybuje od 160-190 postelí) a aktuálnych 200 lôžok vie navýšiť na takmer 280.

Opatrenia, ktoré mesto zabezpečuje, vyplynuli z koordinačného stretnutia zástupcov mesta a ostatných organizácií pracujúcich s ľuďmi bez domova, s cieľom nastaviť systém spolupráce medzi mestom a ostatnými poskytovateľmi sociálnych služieb a tým zvýšiť možnosti pomoci ľuďom bez domova počas chladných dní a nocí. Mesto oslovilo s prosbou o pomoc aj Ministerstvo vnútra SR, ktoré vyjadrilo súčinnosť v prípade potreby zriadenia stanového tábora.

Nocľahárne osobne skontroloval aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Magistrát, SITA)

Primátor takisto oslovil s možnosťou spolupráce vedenie Železníc SR, ktoré požiadal o pomoc otvorením železničných staníc a čakární aj pre ľudí bez domova. Pomoc v podobe ošetrenia či prijatia do zariadenia poskytuje aj Mobilná ošetrovňa (Domov sv. Jána z Boha, n.o.), ktorej parterom je aj hlavné mesto. Pracovníci rehole vedia v prípade potreby zvážať ľudí bez domova do zariadení na to určených či poskytnúť ošetrenie.

Na koordinačnom stretnutí sa zúčastnil aj náčelnik Mestskej polície Peter Krajíček, ktorý deklaroval pripravenosť mestských policajtov pomôcť ľuďom bez domova – či už komunikovaním s ľuďmi bez domova v teréne ohľadom možností nocľahu, alebo v urgentných prípadoch aj priamym zvážaním ľudí bez domova do nocľahární. 

Viac o téme: BezdomovciNocľahárneBratislavaIvo Nesrovnal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu