Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Andrew zázračne porazil pliagu, ktorá by ho zabila: Lekári sú doteraz zmätení a nechápu

Andrew sa zázračne vyliečil z choroby, ktorá by ho neskôr stála život
Andrew sa zázračne vyliečil z choroby, ktorá by ho neskôr stála život (Zdroj: archív)

LONDÝN - "Myslím, že som jedným z najšťastnejších ľudí na svete," vyhlásil o sebe Andrew Stimpson zo Škótska. Niet divu. Pred desiatimi rokmi, 13. novembra 2005, bolo oznámené, že sa stal preukázateľne prvým človekom v histórii, z ktorého tela samovoľne vymizol vírus HIV spôsobujúci chorobu AIDS. Podobné prípady sa vraj vyskytli už skôr v Afrike, priebeh toho Stimpsonovho však bol na rozdiel od nich riadne zdokumentovaný.

Andrew Stimpson sa dozvedel, že je nositeľom vírus HIV, v auguste 2002. Pracoval v tom čase ako model a nakazil sa pravdepodobne od svojho priateľa. Pozitívne mu vyšli tri po sebe nasledujúce krvné testy. Neskôr priznal, že uvažoval o samovražde.

 

NAJLEPŠIA SPRÁVA ROKA Rakovina zmizla, potvrdili testy nového lieku: K nám príde už v lete

Zázrak prišiel o štrnásť mesiacov neskôr, kedy sa v novej sérii testov zistilo, že vírus už v jeho organizme nie je. Stimpson bol v tom čase v ranom štádiu ochorenia a nebral teda ani žiadne lieky. Spočiatku si Andrew aj jeho lekári prirodzene mysleli, že išlo o chybu alebo zámenu vzoriek pri prvej sérii testov. To sa však nepotvrdilo. Jeho prípad vzbudil u mnohých odborníkov i pacientov s HIV nádej, že by mohol byť kľúčom k nájdeniu lieku na AIDS. Ani po ďalších testoch sa však bohužiaľ nepodarilo preukázať, že ako sa pacient vyliečil.

 

Viac o téme: ZázrakAndrew stimpsonHIVAIDS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu