Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prielom v boji s rakovinou?! Vedci objavili najväčší postrach mutujúcich buniek

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

TORONTO/INDIANAPOLIS - Vedci sa domnievajú, že by mohli obávaného zabijaka ľudstva jednoducho vypnúť. Stačilo by deaktivovať jediný proteín a znížiť tak výskyt nádorov mozgu až o 80 percent a ostatné druhy rakoviny eliminovať o 30 percent.

Žeby vedci prvýkrát v histórii objavili kľúč, ktorý hľadajú viac ako 30 rokov? Už dlhé roky totiž vedia, že za vznikom rakoviny stojí proteín Ras. Iný proteín, známy ako SHP2, však pomáha zmenšiť nádor na mozgu až o neuveriteľných 80 percent. Vedci tvrdia, že tento objav by mohol otvoriť cestu prevratnej liečbe rakoviny.

Andrew zázračne porazil pliagu, ktorá by ho zabila: Lekári sú doteraz zmätení a nechápu

„Už niekoľko desaťročí sa vedci pokúšali vypnúť proteín Ras, ale aj napriek úsiliu nedospeli k nejakému pokroku,“ povedal profesor Michael Ohh z lekárskej fakulty Torontskej univerzity. Za normálnych okolností spôsobuje Ras rast buniek, ale v patologických prípadoch môže vyvolať nekontrolovateľnú mutáciu buniek. Ras je zodpovedný za mnohé formy rakoviny a za mutáciu viac ako 90 percent pankreatických nádorov, ktoré patria medzi najnebezpečnejšie formy ochorení, informoval Daily Mail.

Prielom v boji s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Experiment s proteínom robili vedci z univerzity v Toronte a Indiane na myšiach s glioblastónom, najbežnejším agresívnym typom rakoviny mozgu. Po použití proteínu SHP2 však zažili šok. Proteín totiž dokázal vypnúť zhubnú aktivitu Ras v podobe inhibície až 80 percent nádorov. Tím vedcov bude teraz testovať pôsobenie SHP2 aj v prípade nádorov pankreasu. Ak bude testovanie na myšiach preukázateľne úspešné, na rad prídu klinické testy na ľuďoch. Mnohí pacienti s diagnostikovanou rakovinou pankreasu totiž zomierajú počas prvého roka aj pri liečbe chemoterapiou.

Prielom v boji s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: RakovinaProteín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu