Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Číňania dokončujú najväčší teleskop na svete: Tisíce ľudí prišli o domov kvôli mimozemšťanom!

Číňania sa chcú s mimozemšťanmi spojiť ako prví
Číňania sa chcú s mimozemšťanmi spojiť ako prví (Zdroj: Twitter/RT)

PEKING - Čína si stanovila nesmierne ambicióznu úlohu. Niektorí kritici by však dodali, že aj utopickú. Krajina draka sa rozhodla, že urobí všetko pre to, aby ako prvá na svete nadviazala kontakt s inteligentnými bytosťami z vesmíru.

Číňania budujú najväčší teleskop na svete, ktorý by mal byť schopný odrážať signály zo vzdialených častí vesmíru. Z miesta, kde sa bude teleskop nachádzať, preto vysídlili asi 9 000 ľudí a ako odškodné im dali finančnú náhradu. Zariadenie bude mať priemer pol kilometra a bude sa skladať zo 4 450 trojuholníkových panelov, odrážajúcich rádiové signály z vesmíru.

Revolučné astronomické VIDEO: Vedci prvý raz zachytili svetlo z tajomných čiernych dier

Teleskop je navrhnutý tak, aby sa dokázal pohybovať, otáčať a pretvárať. Unikátny projekt, na ktorom Číňania začali pracovať už v roku 2011, bude stáť dokopy viac ako 165 miliónov eur. Trúfalé dielo pokorí aj doteraz najväčšie Arecibo Observatory v Puerto Rico. Podľa vedcov bude môcť kontrolovať dvakrát väčšiu plochu oblohy ako Arecibo a Číňania veria, že bude schopný okrem zachytenia inteligentného signálu skúmať aj počiatky vesmíru. Dokončený by mal byť podľa China Daily už v júni a jeho prevádza bude spustená v septembri.

 

...

Viac o téme: TeleskopČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu