Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Veľký krok k zelenej zemeguli: Vedci vyvinuli priehľadné solárne panely

Na Michiganskej univerzite vyvinuli už aj prototypy priehľadných solárnych panelov
Na Michiganskej univerzite vyvinuli už aj prototypy priehľadných solárnych panelov (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Obrovský krok smerom k zelenej energii! Vedci z Michiganskej štátnej univerzity vyvinuli nový druh solárnych panelov. Sú úplne priehľadné, takže sa budú dať bez zaváhania použiť ako výplň do okien na všetkých budovách. Ich vynálezcovia dokonca tvrdia, že tieto špeciálne panely nebude potrebné ani vymieňať.

Myšlienka priesvitných solárnych panelov je už staršia, no stále bol problém s ich technologickým prevedením. Dnes už však existujú funkčné prototypy. Problémom doteraz bolo to, že solárne panely pohlcovali viditeľné spektrum svetla. Samotný princíp fotovoltaiky totiž súvisí so vstrebávaním fotónov a ich následnej premene na elektróny.

Číry materiál preto musí prepustiť všetko svetlo, pritom nesmie absorbovať žiadne viditeľné spektrum. Toto sa podarilo vďaka TLSC, teda zlúčenine organických solí, ktoré absorbujú svetlo v spektre neviditeľnom pre ľudí. Nové solárne panely pracujú s infračerveným a UV svetlom, ktoré zachytia a prevedú do rámu panela, ako píše webstránka ExtremeTech.com.

Predchádzajúce pokusy o priehľadné články mali účinnosť asi 7 percent, pri novinke hovoríme o 5 percentách. To síce nie je veľa, no pri využití priesvitných solárnych panelov povedzme v celom dome ide už o zaujímavé hodnoty. Najväčší efekt to bude mať pri výškových kancelárskych budovách. Dokonca nie je nutná ani prestavba, panely sa dajú nalepiť na už zasklené okná.

Viac o téme: Solárne panelyŽivotné prostredie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu