Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Načo je Rusom v Sýrii 28 bojových lietadiel? Experti hovoria o predohre k vojenskej akcii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americkí predstavitelia tvrdia, že Rusko do Sýrie prepravilo 28 bojových lietadiel. Ide o zatiaľ najnovší krok pri narastajúcej vojenskej prítomnosti Moskvy v konfliktom zničenej krajine. Washington v posledných týždňoch vyjadruje čoraz väčšie znepokojenie nad ruskými opatreniami na podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a varoval, že vojenskou podporou jeho režimu môže dôjsť k zmareniu snahy o nastolenie mieru. Experti hovoria, že navyšovanie záloh je pravdepodobne predohrou k vojenskej akcii.

Akí sú mladí muži zo Sýrie v skutočnosti? Utečenec Usama nám prezradil, čo plánuje v Európe

"Je tam 28 stíhacích a bombardovacích lietadiel," povedal AFP o letisku v západnej provincii Latakia jeden z úradníkov, ktorý chcel zostať v anonymite. Druhý úradník potvrdil tieto počty a dodal, že na základni sa taktiež nachádza asi 20 ruských bojových a dopravných vrtuľníkov. Podľa neho nad Sýriou operujú aj ruské drony, ale neuviedol žiadne ďalšie podrobnosti.

Satelitná snímka z 15. septembra ukazuje ruské tanky a transportéry na základni v Latakii.
Zobraziť galériu (4)
Satelitná snímka z 15. septembra ukazuje ruské tanky a transportéry na základni v Latakii.  (Zdroj: SITA/AP)

Zdroje uviedli, že Rusko poslalo 12 útočných lietadiel SU-24, 12 lietadiel SU-25 a štyri stíhačky Flanker. Analytik Jeffrey White z Washingtonského inštitútu pre blízkovýchodnú politiku povedal: "Určite tu nebudú sedieť a brániť pristávaciu plochu alebo dokonca provinciu Latakia. Tento druh lietadiel naznačuje, že Rusi majú v úmysle vykonávať svoju bojovú silu mimo Latakie v ofenzívnej úlohe."

Americký minister obrany Ashton Carter hovoril telefonicky v piatok s jeho ruským náprotivkom Sergej Šojgu, čím ukončil viac ako ročné mlčanie, ktoré vyvolala Moskva svojou rolou v ukrajinskej kríze. Zhodli sa na tom, že budú pokračovať v diskusiách a rokovať o mechanizmoch na zastavenie konfliktu v Sýrii a ťažení proti IS.

Ruská prítomnosť v Latakii.
Ruská prítomnosť v Latakii.  (Zdroj: SITA/AP)

Washington Moskvu varoval aj pred incidentmi, ak budú v sýrskom vzdušnom priestore súčasne operovať lietadlá Ruska a západnej koalície. Spojenci na čele s USA totiž vykonávajú takmer každodenné útoky proti džihádistom v Sýrii.

Načo je Rusom v
Zobraziť galériu (4)

Viac o téme: LietadláRuskoSýriaStiháčky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu