Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovák sa nestratí ani v New Jersey: Andrej otvoril úspešný podnik a píšu o ňom noviny

Atmosféra v Asbury Festhalle & Biergarten počas osláv Dňa sv. Patrika.
Atmosféra v Asbury Festhalle & Biergarten počas osláv Dňa sv. Patrika. (Zdroj: asburybiergarten.com)

NEW JERSEY - To, čo je u nás bežná vec, môže byť v USA celkom vzácnosť. Veď napríklad také české či nemecké pivo sa dá u nás dostať skoro v každom pube, ale uspieť s takýmto podnikom v New Jersey nemusí byť úplne jednoduché. Aj napriek tomu Slovák Andrej Ivanov nabral odvahu a otvoril si práve v tomto americkom meste podnik, ktorému dodal ten správny európsky punc a atmosféru. Štamgasti si môžu hasiť smäd širokou vzorkou pív a zároveň si vychutnávať pre nich exotické prostredie. Hoci Asbury Festhalle & Biergarten mal premiéru len toho roku vo februári, už sa dostal aj do médií.

Slovák mení sci-fi na realitu: Ondrej vymyslel super prototyp a zďaleka nekončí!

Asbury Festhalle & Biergarten.sa nachádza v Asbury Park v New Jersey. Jeho spolumajiteľmi sú Američanka Jennifer Lampartová, ktorá má európske korene a Slovák Andrej Ivanov, pôvodom z Prešova. Obaja už predtým pracovali v podobnom podniku a rozhodli sa, že je čas prísť s niečím vlastným. S prvou autentickou európskou "pivnou záhradou" v Amerike. Teda žiadnym barom pre osamelých pijanov, ale príjemným vzdušným priestorom pre celé rodiny, aj s deťmi.

Podnik je otvorený pondelky až stredy od štvrtej popoludní, do druhej hodiny rannej a od štvrtka do nedele od dvanástej na poludnie do druhej hodiny rannej. K dispozícii je 19 veľkých stolov s kapacitou 14-20 ľudí v priestrannej budove, ktorá predtým slúžila ako obchodný dom, továreň na gitary či zvukové štúdio. Hostia majú možnosť sedieť nielen vo vnútri, ale vonku na veľkej strešnej terase.

Jennifer Lampartová pre portál northjersey.com uviedla, že sa snažia o vytvorenie veľmi spoločenskej atmosféry. Tak, aby sa ľudia, ktorí spolu sedia a navzájom sa nepoznajú, dali do rozhovoru a objavili stratené čaro konverzácie. Ľudí neruší ani televízia, pretože tu žiadna nie je, takže popri cinkaní pohárov majú naozaj dosť času venovať sa jeden druhému.

Tri noci v týždni tu hrá živá hudba a počas Oktoberfestu spríjemňujú ľuďom chvíle tradičné melódie, ako je napríklad polka. Klientela si môže vybrať z 31 druhov točených pív a 70 druhov fľaškových pív, medzi ktorými nechýba ani tradičný český Plzeň. No a ak ide o jedlo, tak to príjemne dotvára atmosféru. Nájdete tu zemiakové placky, domáce špeciality, ako rezance so syrom, bylinkami a cibuľou či maďarský guláš.

"Je to návrat k záhradám v Európe," povedal pre portál Ivanov, ktorého zamestnanci volajú "Andy". "Ľudia prídu a hovoria, že boli premiestnení," dodal Ivanov. "V čase a cez oceány."

Viac o téme: SlovákNew JerseySpolumajiteľAsbury Festhalle & BiergartenAndrej Ivanov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu