Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Muž zachránil dva milióny bábätiek: V jeho tele našli po operácii zázračný liek!

James Harrison je naozajstný hrdina. Zobraziť galériu (8)
James Harrison je naozajstný hrdina. (Zdroj: YouTube)

SYDNEY - Zachránil dva milióny detí. To je muž s prezývkou "muž so zlatou rukou". Doma je hrdina, no v skutočnosti je to obyčajný postarší muž. Navyše, v mladosti mu hrozila smrť. On sa z toho dostal a teraz ho národ nosí na rukách.

James Harrison (78) z Austrálie je na prvý pohľad obyčajný muž. Nikto by nepovedal, že je národný hrdina. On sa ním stal napriek tomu, že v detstve mu hrozila smrť, píše CNN. James má zázračný dar, ktorý mu koluje v žilách - vzácny druh krvi. Vďaka tomu chodí už 60 rokov skoro každý týždeň darovať krvnú plazmu. Vyslúžil si za to prezývku "muž so zlatou rukou".

VIDEO Muž zachránil dva
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: YouTube)

Zázračná látka

Keď mal 14 rokov, podstúpil náročnú opeeráciu, kde mu zobrali časť pľúc. Počas operácie dostal 13 litrov krvi od neznámych ľudí, ktorí mu zachránili život. Vtedy si povedal, že keď bude mať na to vek, stane sa aj on darcom. Pri darovaní krvi mu lekári oznámili zaujímajú a zároveň fantastickú správu. Jeho krv obsahovala zázračnú protilátku na smrteľnú chorobu, ktorá postihovala nenarodené bábätká a tie na to zomierali.

James Harrison (78)
Zobraziť galériu (8)
James Harrison (78)  (Zdroj: YouTube)

"V 60-tych rokoch v Austrálii zomierali tisícky bábetiek každý rok a lekári nevedeli prečo, bolo to strašné," povedala pre CNN Jemma Falkenmire z Červeného kríža a dodala, že deti sa rodili s ťažkými mozgovými poruchami. Táto choroba sa nazýva hemolytická choroba novorodencov, pričom protilátky matky napadajú bunky plodu dieťaťa. Inými slovami, ide o akýsi nesúlad krvných buniek v tele matky a dieťaťa.

Zachránil 2 milióny bábetiek

A práve protilátky v Jamesovej krvi pomohli lekárom vyvinúť látku, ktorá zabraňuje vytváraniu negatívnych protilátok v matkinom tele. V tom čase spôsobil James revolúciu. Podľa austrálskeho červeného kríža sa mu takto podarilo zachrániť dva milióny bábetiek! "Každá krv je vzácna, ale Jamesova je obzvlášť vzácna," hovorí pani Falkenmire. "Každá protilátka vyrobená v Austrálii pochádza z Jamesovej krvi".

VIDEO Muž zachránil dva
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: YouTube)

Až 17% žien je v Austrálii ohrozených touto chorobou, čiže James zachránil veľa životov. Kristy Pastorová je jednou z matiek, ktorej dieťaťu James zachránil život. Syn Samuel má len 5 mesiacov a bez záchrancu by tu dnes zrejme nebol.

VIDEO Muž zachránil dva
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: YouTube)

Prečo práve James?

Lekári dodnes netušia, prečo práve James má v krvi zázračné protilátky. Myslia si však, že je to práve vďaka náročnej operácii, keď mal 14 rokov. "James je pre nás nenahraditeľný," povedala Falkenmire z červeného kríža.

Preto si lekári sľubujú, že sa nájdu ďalší nasledovní, ktorí by mohli darovať krv. "V najbližších rokoch bude musieť James prestať darovať krv a my dúfame, že sa nájdu ďalší ochotní a nesebeckí ľudia podobní jemu," povedala pre CNN.

VIDEO Muž zachránil dva
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: YouTube)

Obyčajný hrdina

V Austrálii je hrdina a získal niekoľko ocenení. Plazmu daroval už viac ako tisíkrát, no jedna vec sa u neho nikdy nezmenila. "Nikdy som sa nepozeral ako mi žila vchádza do žily," povedal James. "Pozerám sa na strop či na sestričky, no nikdy som sa na to nepozeral. Nemôžem vystáť pohľad na krv a tiež neznášam bolesť," dodal austrálsky hrdina.

VIDEO Muž zachránil dva
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: YouTube)

VIDEO Muž zachránil dva
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: YouTube)

Pozrite si reportáž CNN o Jamesovi

Viac o téme: DieťaKrvDarcaAustraliaJames Harrison
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu