Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Linka detskej istoty pôsobí na Slovensku 20 rokov: Denne sa stretáva so 70 nešťastnými osudmi

tlačová konferencia Linky detskej istoty Zobraziť galériu (3)
tlačová konferencia Linky detskej istoty (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Linka detskej istoty pracuje na Slovensku už približne dvadsať rokov. Za toto obdobie pomohla mnohým deťom a mladým ľuďom, ktorí sa ocitli v bezvýchodiskovej situácii a svoj problém nevedeli ďalej riešiť. Odborníci sú presvedčení a pozitívnom poslaní svojej práce, šikana je totiž na školách a internátoch častá. Je potrebné proti nej bojovať, no najmä pomáhať šíriť osvetu.

Linka detskej istoty zverejnila výsledky výskumov pomoci mladým na tému šikanovanie a vrstovnícke násilie na základe hovorov a e-mailovej komunikácie, ktoré zaznamenala. Výsledky prezentovali jej zástupcovia, Odbor prevencie kriminality Ministerstva vnútra SR a ďalší odborníci na tlačovej besede v Bratislave.

Odborníci vychádzali zo 482 zaznamenaných rozhovorov, v ktorých mali rovnaké zastúpenie chlapci i dievčatá. Najčastejšie volajú školáci vo veku 11 až 14 rokov, pričom priemerná dĺžka telefonátu je päť minút, čo odborníci považujú za veľmi krátky čas. Deti a mladí volajú na číslo Linky detskej istoty približne 70-krát denne. Tento výskum sa realizoval vďaka podpore MV SR a projektu Prevencia kriminality 2014, uviedla Jana Šimončičová, koordinátorka dištančného poradenstva na LDI.

Druhý výskum bol zameraný na e-mailovú komunikáciu s mladými a dištančnú e-mailovú pomoc. Realizoval sa v rámci medzinárodného projektu podporeného z Vyšehradského fondu. Odborníci skúmali 251 e-mailových správ od 174 odosielateľov.

Linka detskej istoty pôsobí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Škola - miestom šikany

Odborníci dospeli k záveru, že deti a mladých ľudí trápi škála rôznych problémov, pričom šikanovanie a vrstovnícke násilie patrí medzi najčastejšie. Chlapci viac hovoria o šikane a fyziskému násiliu, dievčatá sú zas viac pod tlakom kyberšikany a slovným útokom. K ďalším problémom detí a mladých patrí výsmech rovesníkov pre vzhľad či farbu pleti, alebo šírenia nejakých negatívnych informácií, ale i otázky vzťahov medzi chlapcom a dievčaťom, neskôr partnerské vzťahy, vzťahy v rodine či zdravotné problémy, uviedla Lýdia Marošiová. Podľa jej slov častým miestom šikany je škola, či internát. Rodičia a učitelia väčšinou o šikane vedia, ale venujú málo pozornosti tomuto problému.

Linka detskej istoty pôsobí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Šikana nie je v trestnom zákone

Zástupca MV SR, riaditeľ Odboru prevencie Jozef Halcin, ocenil prácu LDI, ktorá pôsobí už vyše 20 rokov, i význam uskutočnených výskumov. Ukázalo sa, že linka má potenciál vypočuť a vyriešiť veľa problémov a ťažkých situácií detí a mladých ľudí. Vyslovil názor, že rodičia celkove venujú deťom a mladým málo času a niekedy podceňujú otázky šikany a násilia. Ako povedal, šikanovanie nie je obsiahnuté v trestnom zákone, sú však rôzne možnosti pomoci tým, ktorí sa stávajú obeťami tohto negatívneho javu. Treba o týchto problémoch veľa hovoriť, vzdelávať spoločnosť, upozorňovať neustále na to, čo je šikana a čo spôsobuje.

Aj riaditeľka Linky detskej istoty Eva Dzurindová si myslí, že dospelí niekedy podceňujú problém šikanovania. Pracovníci LDI povzbudzujú deti, aby opätovne upozornili rodičov a učiteľov na tento problém a snažia sa im čo najlepšie poradiť. Podľa jej názoru mnohým deťom sa pomôže či už prostredníctvom linky alebo iných neziskových organizácií. Veľa záleží od človeka, ktorému sa dieťa zverí.

Viac o téme: DetiKonferenciaTlačovkaLinka detskej istoty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu