Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Darcovia, pozor: Ak ste boli v týchto mestách, mesiac nemôžete darovať krv

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po návšteve rakúskej Viedne, maďarskej Budapešti či mnohých iných krajín nemožno 28 dní darovať krv. Upozorňuje na to Národná transfúzna služba (NTS) SR.

"Ide o preventívne opatrenie vzhľadom na výskyt vírusu Západonílskej horúčky. Platí to až do odvolania, respektíve do 30. novembra 2015," uvádza na svojom webe. Niekoľkohodinová príležitostná návšteva miest však podľa NTS SR nie je dôvodom na vyradenie.

Darovať krv nemôžu tí, ktorí čo i len na jednu noc navštívili Maďarsko (oblasť Fejer, Hajdu-Bihar, Bacs-Kiskun, Budapešť, Csongrad, Szabolcs-Szatmar-Bereg), severnú polovicu Talianska, Portugalsko (región Algarve – najjužnejší región s mestami Almancil, Loulé), bulharskú Sofiu, Srbsko, Rumunsko a Izrael. NTS SR záujemcom odporúča, aby šli darovať krv ešte pred plánovanou cestou do spomínaných oblastí.

Rezervoárom vírusu Západonílskej horúčky sú divokožijúce vtáky. Prenášačom je druh komára Culex. Človek sa infikuje po poštípaní. Infekcia sa môže vyvinúť aj pri transplantácii orgánov alebo transfúzii krvi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu