Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemaj blbý pocit: Staň sa dobrovoľníkom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: PR)

Nápadný slogan „Nemaj blbý pocit“ je hlavným motívom kampane Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií zameranej na zapájanie ľudí do dobrovoľníctva. Kampaňou chce Platforma osloviť najmä mladých ľudí zápasiacich s rôznymi znevýhodneniami, ktoré im sťažujú možnosť uplatniť sa na trhu práce.

Vyzýva však aj tých, ktorí problémy nemajú, ale majú voľný čas a talenty využiteľné v prospech iných, no doteraz váhali alebo mali jednoducho BLBÝ POCIT.  

Do dobrovoľníckej činnosti sa môže zapojiť každý. Stačí ponúknuť svoj voľný čas, vedomosti, zručnosti a vybrať si vhodnú dobrovoľnícku aktivitu. Darovaním seba dobrovoľníci nielen zlepšia život okolo seba, ale aj sebe. Mnohých ľudí však práve vlastné znevýhodnenie odrádza od zapojenia. „Viem, aké to je, keď človek potrebuje pomoc. Dobrovoľníctvo mi ale dáva pocit, že môžem byť osožná, že môžem niekam prísť, niekam patriť. Môžem sa rozprávať a stretávať s ľuďmi. Môžem sa niečomu naučiť. Získavam väčšie sebavedomie a osobnostne rastiem. Za odmenu mám dobrý pocit z toho, že niečo pre niekoho urobím len preto, lebo chcem. Dúfam, že si nájdem touto cestou prácu, pretože získavam nové kontakty a zručnosti v oblasti, v akej som nikdy nepôsobila. Je to priestor ukázať budúcim zamestnávateľom, že aj ja viem plnohodnotne pracovať“, zdieľa svoju skúsenosť dobrovoľníčka Lucia so zdravotným postihnutím. „Pracovať bez nároku na honorár z Teba boháča nespraví. To, čo Ti však dá, je, že zlepšíš život nielen iným, ale aj sebe“, dopĺňa Lukáš Latinák, ambasádor dobrovoľníctva.

V dobrovoľníctve ľudia objavia rôzne výhody. „Každou skúsenosťou ľuďom stúpa hodnota na trhu práce. Nezamestnaní, ľudia s rôznym zdravotným, ekonomickým, etnickým, či iným znevýhodnením tak môžu nadobudnúť pracovné návyky, nové zručnosti, spoznať nových ľudí. Novinkou je, že dobrovoľníci si v spolupráci s dobrovoľníckymi centrami môžu po určitom čase môžu overiť, aké zručnosti v dobrovoľníctve načerpali a uvádzať ich v životopise, či prezentovať pri prijímaní do zamestnania“, vysvetľuje Alžbeta Mračková z Platformy.

Dobrovoľnícke centrá otvárajú svoje brány pre všetkých. Na internetovej stránke www.blbypocit.sk nájdete inšpiratívne príbehy a videá dobrovoľníkov, ktorí sa rozhodli prelomiť bariéru a získať dobrý pocit z dobrovoľníctva. Každý, kto má záujem o dobrovoľníctvo, sa na stránke môže zaregistrovať. Dobrovoľnícke centrá pôsobiace v rôznych mestách budú registrovaných záujemcov kontaktovať s vhodnými dobrovoľníckymi ponukami. Medzi ponukami sa nájdu napr. administratívne práce, pomoc ľuďom bez domova, seniorom, závislým ľuďom, deťom, ľuďom s mentálnym postihnutím, ale aj manuálna práca v záhrade. Centrá poskytujú aj možnosť stretnutia a osobné poradenstvo s výberom tej správnej ponuky. 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu