Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedcom sa podaril unikátny objav: Pacientom s HIV svitá na lepšie časy!

(Zdroj: aidsandhiv.org)

KALIFORNIA - Vedci zistili ako umierajú imúnne bunky počas HIV infekcie, podarilo sa im aj identifikovať potenciálny liek proti zákernej chorobe AIDS. Skupina vedcov z inštitútu Gladstone sa zaoberala priebehom udalostí, ktoré sa odohrávajú v tele človeka nakazeného vírusom HIV. Najdôležitejší fakt z celého výskumu sa však týka možného lieku, ktorý by mal zabrániť postupu nákazy a dokonca chorých pacientov aj vyliečiť.

V dvoch prestížnych vedeckých časopisoch boli publikované články s tematikou nebezpečnej choroby a zdá sa, že svitá na lepšie časy pre milióny ľudí. Biomedicínsky výskum odhalil detailný proces priebehu choroby. Výsledky by mali pomôcť pri výrobe protilieku.

"Tieto objavy podčiarkujú obrovskú hodnotu vedy ako takej – odhalením hlavnej príčiny odumierania buniek sme boli schopní identifikovať potencionálne novú terapiu, ktorá by zablokovala postup choroby a zlepšila súčasné liečebné postupy," povedal vedec Robert F. Siliciano z univerzity Johna Hopkinsa.

Iba minulý rok sa nakazilo vírusom HIV 2,3 milióna ľudí, celkovo je pozitívnych zhruba 35 miliónov ľudí. Štúdiom presného procesu ako sa vírus šíri má dať odpoveď na možnú liečbu. "Naše štúdie skúmali a identifikovali hlavnú príčinu AIDS –ako umierajú bunky CD4T," tvrdí výskumník Gilad Doitsch.

Teraz je na rade už len testovanie tohto typu terapie, ktorá by mala chorým pacientom zlepšiť šance na úspešné vyliečenie. "Toto bol absolútne fascinujúci proces objavovania," povedal ďalší odborník doktor Greene, člen pracovného tímu. Zostáva nám už len čakať na konečné výsledky. V najlepšom prípade by sa mohli dostaviť v priebehu budúcich rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu