Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Anketa o slovenského hrdinu roka 2013: Rozhodnite o tom najväčšom!

Kandidáti na najväčšieho slovenského hrdinu Zobraziť galériu (5)
Kandidáti na najväčšieho slovenského hrdinu (Zdroj: archív)

BRATISLAVA - Dennodenne nasadzujú vlastné životy, aby chránili tie naše. Reč je o našich záchranároch, hasičoch, policajtoch či vojakoch, ktorí každý deň bojujú o našu bezpečnosť bez toho, aby sme o tom vedeli. Hoci zachraňovať životy je ich povolaním, zaslúžia si od nás uznanie, aby mohli žiť s pocitom, že to, čo robia sa im vráti vo forme spokojných ľudí. Prečítajte si príbehy našich hrdinov a zahlasujte v ankete za toho najväčšieho.

ZÁCHRANÁRI

Operátorka Jana Otyepková

Väčšina detí sa narodí v nemocnici, no sú aj také, ktoré sa na svet ponáhľajú rýchlejšie a mamička nestihne cestu do pôrodnice. Vtedy nastupujú operátori linky 155 - rodí sa v obývačke, vo výťahu či v aute. Takáto krásna udalosť sa odohrala aj v noci z 22. na 23. júna krátko pred štvrtou hodinou v Nitrianskom kraji, kde operátorka odviedla pôrod po telefóne. Mladej žene, druhorodičke,  odtiekla plodová voda a mala každých 5 minút kontrakcie. Operátorka vyslala sanitku, ale o 04:12 sa dovolal manžel, že manželka začala rodiť a vidia hlavičku...

Jana Otyepková
Zobraziť galériu (5)
Jana Otyepková  (Zdroj: Emergency Slovakia)

Operátorka Jana Otyepková bola na linke s volajúcim oteckom 7 a pol minúty a radila mu čo robiť a ako to robiť. Našťastie manžel bol pokojný a rozvážny. Kázala mu popísať, kedy bude kontrakcia, komunikovala aj s rodičkou, ktorá upresnila, že odtiekla plodová voda. Počas hovoru sa zistilo, že mamička porodila hlavičku a preto vyzvala manžela, že si má nachystať plachty a uteráky  na pôrod.

Pri ďalšej kontrakcii bolo otcom porodené bábätko a následne už všetci počuli plač malého uzlíka. Emóciám sa v tom momente neubránili nielen rodičia, ale aj operátorka Jana Otyepková, ktorá svojím postojom a empatiou nádherne navodila atmosféru a upokojila rodiaceho otca. "Takéto prípady sa nestávajú často, no práve vtedy by mal volajúci zachovať pokoj a riadiť sa pokynmi operátora linky 155 tak, aby sa všetko skončilo šťastne, ako v tomto prípade," dodal na záver hovorca Operačného strediska ZZS Boris Chmel.

HASIČI

Odborný inšpektor Martina Tomovičová

Začitkom marca porúčíčka Martina Tomovičová mimo služby poskytla do príchodu hasičských a záchranných zložiek prvú predlekársku pomoc zranenej osobe pri dopravnej nehode, ku ktorej došlo na ceste smerom na Špačince. Počas jazdy spozorovala prevrátené auto, ktoré zadnou časťou narazilo do stromu. Dvaja účastníci dopravnej nehody sa v tom čase nachádzali už mimo vozidla. Následne príslušníčka zranenej osobe ošetrila krvácanie z hlavy, osobu uložili v bezpečnom odstupe od vozidla a cestnej komunikácie do stabilizovanej polohy a do príchodu záchranárov s osobou komunikovala a sledovala jej vitálne funkcie.

Martina Tomovičová
Zobraziť galériu (5)
Martina Tomovičová  (Zdroj: MO, Polícia)

POLÍCIA

Nadporučík Maroš Janovčík a poručík Roman Faltin

Poručík Roman Faltin a nadporučík Maroš Janovčík, príslušníci obvodného oddelenia Spišská Nová Ves,  sa pred rokom ako prví zúčastnili záchranných prác počas tragického zrútenia nosnej konštrukcie mosta na stavebnom úseku diaľnice D1 Janovce – Jablonov, pri ktorej došlo k zraneniu 11 a usmrteniu 4 osôb. Poručík Faltin a nadporučík Janovčík ešte pred ostatnými záchrannými zložkami po získaní prvotných informácií začali so záchrannými prácami na mieste tragédie, kde v nasadení vlastného života vyťahovali zranených robotníkov spod sutín a betónu uvedenej stavby. Ani jeden z uvedených policajtov nebol za svoj hrdinský čin v tom čase nijako odmenený.

Roman Faltin a Maroš Janovčík
Zobraziť galériu (5)
Roman Faltin a Maroš Janovčík  (Zdroj: polícia)

Na chvíle, kedy neváhali nasadiť vlastné životy, aby pomohli druhým, si spomínajú aj s odstupom času. „Pamätáme si rýchly presun obvodného oddelenia na miesto tragédie. Po príchode na miesto sme s kolegom uvideli obrovskú hromadu železobetónu, v ktorej boli privalení robotníci stavby. Spolu na miesto sme vtedy dorazili ako prvé vozidlo z OO PZ Sp. N. Ves spoločne s jedným vozidlom hasičov a jedným vozidlom lekárskej pomoci. Na mieste bolo počuť krik z trosiek a volanie o pomoc. Potom sme spolu s hasičmi vyťahovali z trosiek zranených robotníkov, ktorých sme ukladali na bezpečné miesto vedľa vozidla sanitky. Potom už na miesto prichádzali ďalšie záchranné zložky. Aj napriek dlhoročnému výkonu služby v PZ sme sa s takouto tragédiou takéhoto rozmeru s kolegom nestretli a vôbec sme neuvažovali nad možnosťou pádu ďalšej konštrukcie, ktorá by zapríčinila aj naše poranenia. Naším cieľom  bolo pomôcť čo najväčšiemu počtu zranených osôb,“ opísali tragické momenty.

ARMÁDA

Rotný Miroslav Staník

Hrdinstvo a statočnosť preukázal rotný Miroslav Staník, príslušník 11. mechanizovaného práporu Martin, 9. júla 2013 pri napadnutí slovenskej strážnej jednotky v Kandaháre, pri ktorej zahynul čatár Daniel Kavuliak, dvaja ďalší vojaci boli zranení ťažko a štyria ľahko.

Bezprostredne po útoku afganského vojaka na príslušníkov slovenskej strážnej jednotky okamžite a správne vyhodnotil situáciu a opätoval paľbu smerom na miesto úkrytu útočníka, pričom koordinoval činnosť ďalších príslušníkov našej jednotky. Po opätovaní paľby zistil počet a rozsah zranení svojich kolegov a zorganizoval ich urýchlený presun do bezpečia a osobne zabezpečil prepravu ranených do vojenskej nemocnice. Vďaka jeho okamžitému zásahu zabránil ďalším stratám na životoch a zraneniam slovenských vojakov.

Miroslav Staník
Zobraziť galériu (5)
Miroslav Staník  (Zdroj: MO, Polícia)

Rotný Staník sa vyznamenal aj v minulosti (8. júna 2004) počas pôsobenia v operácii Iracká sloboda, kde pri likvidácii nájdenej munície spolu s poľskými a lotyšskými vojakmi došlo k útoku na pyrotechnickú jednotku. Pri útoku bola zasiahnutá skládka munície, ktorá explodovala. Prišlo tam o život šesť vojakov, z toho traja Slováci, dvaja Poliaci a jeden lotyšský vojak. Rotný Staník počas explózií stiahol dezorientovaného poľského vojaka z nebezpečného priestoru, čím mu zachránil život.

Hlasovanie bolo ukončené. O výsledkoch ankety vás budeme informovať začiatkom nového roka. V mene našich hrdinov ďakujeme za vaše hlasy.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu