Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nevídaný zázrak v Maďarsku: Tri mesiace mŕtva žena porodila zdravé dieťa!

Dieťatko je tretím svojho druhu na celom svete Zobraziť galériu (3)
Dieťatko je tretím svojho druhu na celom svete (Zdroj: borsonline, youtube)

DEBRECÍN - Jedno z troch! Lekárom nemocnice v maďarskom Debrecíne sa podaril naozajstný zázrak. Na svet priviedli dieťa ženy, ktorá bola už tri mesiace po mozgovej smrti. Jej telo umelo držali pri živote len do chvíle, kým bábätko nebolo dostatočne vyvinuté a potom vykonali unikátny zákrok.

Tehotná žena v apríli tohto roka utrpela mozgovú príhodu a všetky pokusy o jej záchranu zlyhali. Pod srdcom však nosila 15. týždňový plod, ktorý sa lekári z nemocnice v maďarskom Debrecíne spolu s pozostalými rozhodli zachrániť. Jej telo tak museli za pomoci prístrojov tri mesiace umelo udržiavať pri živote, informuje maďarský portál borsonline.hu.

Nevídaný zázrak v Maďarsku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: borsonline, youtube)

Doposiaľ prišli takýmto spôsobom na svet len dve deti a pre maďarských lekárov to bola obrovská výzva. "Musel som sa rozhodnúť, čo urobiť s plodom v maternici. Ultrazvukové aj iné gynekologické vyšetrenia potvrdili, že dieťa je životaschopné. Spolu s rodinou sme sa preto rozhodli, že urobíme všetko preto, aby sme život dieťaťa zachránili," uviedol lekár intenzívnej starostlivosti Csilla Molnár.

Nevídaný zázrak v Maďarsku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: borsonline, youtube)

Dieťatko nakoniec priviedli na svet v 27. týždni cisárskym rezom. Je síce mierne podvyživené, no inak úplne zdravé. Niekoľko dní ešte zrejme strávi v inkubátore a potom si ho vyzdvihne jeho rodina. Zákrok bol výnimočný aj v tom, že niektoré z orgánov mŕtvej rodičky boli poskytnuté na transplantáciu. Novú šancu na život vďaka nej dostali až štyria pacienti, ktorým darovali srdce, obličky, pečeň a pankreas.

Pozostalí po matke sa k výnimočnému pôrodu vyjadrovať nechceli a pohlavie ani presný dátum narodenia bábätka neprezradili. Potvrdili však, že je krásne a zdravé.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu