Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Katka je na ceste okolo sveta už štyri mesiace: Prekonala nepokoje aj púštnu búrku

Motorkárka Katka je na ceste okolo sveta už štyri mesiace Zobraziť galériu (6)
Motorkárka Katka je na ceste okolo sveta už štyri mesiace (Zdroj: Archív K.V.)

PREŠOV – Prešovčanke Kataríne Vrábeľovej sa splnil sen a po viac ako ročnej príprave, vyrazila v apríli na svoju vysnívanú cestu okolo sveta na motorke. Len ona na dvojkolesovom „tátoši“ bude brázdiť kontinenty rok a pol. Momentálne sa stále nachádza v Afrike, kde svoju púť začala.

„Svoju cestu som sa rozhodla začať Afrikou, Afrika sa odjakživa považovala za " zem dobrodružstiev." Náročná kvoli obrovským teplám, počasiu, chorobám a všetkému neskrotenému, čo vás po ceste čaká. Veľa ľudí ma odhováralo, ale sny ako tento sú vačšie ako vy. Ako by som mohla žiť s pocitom, že som neurobila svoje maximum,“ povedala nám Katka o svojich pohnútkach začať cestu práve na Čiernom kontinente.

Je pravdou, že po viac menej bezproblémovej ceste cez Tunis a Líbyu sa ocitla v turbulentnom Egypte a tam sa zdržala niekoľko týždňov. Médiami už preleteli správy, že práve v krajine faraónov si ju našla láska a dobrodružná Katka sa tam vydala a od 13. júna má v tejto krajine má aj trvalý pobyt. O tomto svojom životnom kroku, však zatiaľ hovoriť nechce. „Nebudem sa k svojmu súkromiu vyjadrovať, až keď sa vrátim domov. Moja cesta okolo sveta, však pokračuje ďalej.“

Prezradila nám však čo ju zatiaľ najviac prekvapilo. Napríklad divoká premávka v Tunise, ktorú prirovnáva k Vietnamskej:  „Spomenula som si na Vietnam, je to ako lyžovanie. Väčšinu sústredenia musíte venovať pred seba, ako pri rýchlej jazde prašanom , máte na starosti tých ktorí sú pred vami, alebo v perifernom zornom poli. Spätné zrkadlo používate len keď dobrzďujete, aby ste skontrolovali či vodič auta za vami práve nevykonáva nejakú dôležitú činnosť ako balenie si hašišovej cigarety, jedenie z plastovej krabičky, ktorú ma uloženú v lone, alebo nevisí vyklonený z okna, aby sa porozprával s priateľom v druhom vozidle.“

Zažila aj nepríjemnú pieskovú búrku a očarilo ju hlavné mesto Libye – Tripolis. A stadiaľ rovno do Egyptu. A práve kvôli napätej situácií a nepokojom, sa z tejto krajiny dostala do Sudánu až v posledných dňoch. Ona sama to komentuje takto.

Revolúcia za dverami a zbabelci ako ja utekajú z krajiny, teda dúfajú že sa im to podarí.  Vybavovačky na Sudánskej ambasáde, trvali pomerne krátko. Do prístavu som dorazila s motorkou skoro ráno, hneď na bráne som stretla dve expedičné autá,  dvaja Holanďania Jeden čaká na papiere už 22 deň, aby opustil Egypt a dostal sa ďalej a druhý akurát teraz dorazil a zisťuje cestu.“ Nakoniec sa Katke podarilo šťastne nalodiť a so svojou motorkou absolvovala cestu v podpalubí.  Egypt napriek nepokojom, zanechal v nej hlboký dojem a neopúšťala ho ľahko. Ako sama vraví, nechala v ňom svoje srdce. Cestovateľka momentálne pokračuje cez Sudán smerom na juh Afriky.

Rozpočet Katkinej cesty okolo sveta je veľmi nízky. Katarína  prespáva u ľudí, domácich alebo tých ktorí ju kontaktujú cez FB či maily, Na cestu vyrazila len za podpory všetkých skvelých ľudí, ktorých za posledný rok stretla a tak cesta aj pokračuje. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu