Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ondrejkovi (2) na Slovensku nevedeli pomôcť: Vážna diagnóza! Šancu mu dala liečba v Mexiku

Ondrejko už vie sedieť bez opory Zobraziť galériu (6)
Ondrejko už vie sedieť bez opory (Zdroj: FB/Peťka Albrechtová)

BRATISLAVA - Jedna z najhorších vecí, ktorá sa vám v živote môže stať, je, že sa vám narodí dieťatko s vážnymi zdravotnými problémami. Keď prišiel na svet Ondrejko, nedávali mu lekári žiadnu šancu. Trpel rázštepom chrbtice aj hydrocefalom a museli ho niekoľkokrát operovať. Chlapček a jeho rodičia sa však dokázali popasovať aj s takýmito ťažkými ranami osudu a teraz bojujú o to, aby sa Ondrejko jedného dňa postavil na vlastné nôžky a dokázal chodiť. Obrovský pokrok v tomto smere zaznamenali po liečbe kmeňovými bunkami, ktorú absolvovali v Mexiku a dúfajú, že po druhej návšteve sa ich sen stane konečne skutočnosťou.

Už 25 rokov denne zachraňuje životy iných: Svojej milovanej dcérke Martinke (4) pomôcť nedokáže

Ondrejkovi (2) na Slovensku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Peťka A.)

"Cesta za Ondrejkovou liečbou v Mexiku sa začala vyhľadávaním informácii na internete, keďže som sa od známeho dozvedela, že existujú kmeňové bunky, ktoré sú základom regeneratívnej medicíny (u nás ešte málo preskúmanej a zatiaľ - okrem v ortopedickej oblasti - ani na Slovensku nepoužívanej.)," napísala v apríli minulého roka na sociálnej sieti chlapcova mamička Petra.

Ondrejkovi (2) na Slovensku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Peťka Albrechtová)

Po dlhom surfovaní na internete, hľadaní a prečítaní rôznych článkov, štúdií a osobných skúseností ľudí, sa jej podarilo nájsť spoločnosť, ktorá sa zameriava na liečbu viacerých diagnóz kmeňovými bunkami. Po overení si priaznivých recenzií od rodičov niektorých detí, ktoré ju už úspešne absolvovali, bola spustená na internete zbierka, ktorá umožnila Petre a jej rodine odcestovať s Ondrejkom do Mexika.

Ondrejkovi (2) na Slovensku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Peťka Albrechtová)

V Nova Cells Institute, ktorý pomáha pacientom s rázštepom chrbtice už od roku 2010, vpichli chlapčekovi kmeňové bunky a zlepšenie hybnosti končatín sa malo prejaviť počas pár týždňov až šesť mesiacov. Už po návrate z operačnej sály si však mamička všimla, že jej synček častejšie hýbe prstíkmi na nohách a častejšie krčí aj nôžky v kolienkach.

Ondrejkovi (2) na Slovensku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Peťka Albrechtová)

Pred touto liečbou bol Ondrejko len ležiace dieťa, nedokázal sedieť ani s oporou, nedokázal sa pretočiť z bruška na chrbátik, ani naopak. Hybnosť jeho nožičiek bola veľmi malá a zriedkavá. Mnoho detí s rázštepom chrbtice má kvôli poškodenej mieche a nervom úplne ochrnuté dolné končatiny. Po návrate z Mexika domov a aj vďaka intenzívnej rehabilitácii, však zaznamenal chlapček výrazný pokrok. V priebehu niekoľkých týždňov a mesiacov sa naučil sedieť sám bez opory, pretáčať sa, udržať sa na kolienkach a dokonca vydrží aj chvíľočku stáť.

O tejto obrovskej zmene informoval aj zahraničný portál wmcactionnews5.com, ktorý Ondrejka uviedol ako príklad úspešnej liečby kmeňovými bunkami.

Chlapcova mamička teraz dúfa, že po druhej návšteve Mexika sa im podarí splniť veľký sen, a tým je, aby jej synček začal chodiť. Na to však potrebuje opäť pomoc dobrých ľudí, ktorí prispejú v novej zbierke. Ak patríte medzi nich, môžete Ondrejka podporiť na tejto stránke.

Viac o téme: LiečbaKmeňové bunkyHydrocefalusRázštep chrbtice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu