Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mama päťročnej Anetky je na všetko sama: Otec sa o choré dievčatko nestará!

Mamička Ivana s dcérkou Zobraziť galériu (6)
Mamička Ivana s dcérkou (Zdroj: Ivana Hodášová)

RAJECKÁ LESNÁ - Anetka je živá, statočná a rada sa usmieva napriek svojmu neradostnému osudu. Mame sa narodila o dva mesiace skôr v čase, keď boli obe v ohrození života.

Anetke lekári krátko po narodení diagnostikovali detskú mozgovú obrnu a situácia bola pre mladú Anetkinu mamičku o to ťažšia, že otec o svoju dcérku nejaví záujem. „Jej otec sa o ňu nezaujíma, snažím sa teda nahradiť aj jeho, Anetke venujem všetok svoj čas,“ vysvetľuje Ivana Hodasová.

Anetka musí od narodenia intenzívne cvičiť a postúpila už mnoho namáhavých rehabilitačných terapií. „Podstatnú časť nášho spoločného života sme strávili mimo domova, v rehabilitačných centrách v rôznych kútoch Slovenska, dokonca Maďarska,“ spomína pani Ivana.

Mama päťročnej Anetky je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ivana Hodášová)

„Všetka tá bolesť, naše vyčerpanie, cvičenia a finančne náročné pobyty v rôznych súkromných centrách priniesli svoje ovocie,“ hodnotí mladá mamička. Anetka totiž každým dňom robí maličké pokroky, no stále je ešte ďaleko od vytúženej samostatnosti. Nedokáže chodiť sama, iba s oporou za rúčky, pričom našľapuje na špičky. Každý jej krôčik je bolestivý.

Mama päťročnej Anetky je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ivana Hodášová)

Nesprávna chôdza jej spôsobuje skracovanie svalov a šliach nôh. Takisto má Anetka veľmi stuhnutú pravú rúčku, čo jej znemožňuje lezenie po štyroch. Lekári a fyzioterapeuti pani Ivane poradili, aby s Anetkou vyskúšali Ulzibat. Ide o operačný zákrok, pri ktorom sa odstraňujú lokálne svalové deformácie špeciálnym skalpelom. Laicky povedané, ide o akúsi nápravu všetkých zle používaných svalov, zmiernenie bolestí a najmä, pri kvalitnej rehabilitácii, je možné výrazné zlepšenie pohybových funkcií.

Mama päťročnej Anetky je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ivana Hodášová)

Metóda Ulzibat, ktorá teraz pre Anetku predstavuje veľkú nádej a mohla by ju postaviť na nohy, je však k dispozícii len v zahraničí. Okrem toho, zákrok je finančne náročný a zdravotná poisťovňa naň neprispieva. „Ja sama si operáciu dovoliť nemôžem, hoci sa Anetke zo všetkých síl snažím dať všetko, čo potrebuje, ale v tejto situácii som bezradná,“ priznáva mama. Aktuálna cena operačného zákroku Ulzibat v českom Kladne je 2 200 eur. 

Mama päťročnej Anetky je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ivana Hodášová)

„Viem, že  operačný zákrok by bol pre ňu obrovským krokom vpred. Anetka toho ešte veľa nepovie. Navštevuje špeciálnu škôlku a je veľmi kolektívna. Rada sa hrá s inými deťmi, samozrejme, ak jej to jej stav dovoľuje,“ opisuje pani Ivana. Jej dcérka miluje prírodu, hudbu, tanec a plávanie. Rada objavuje nové veci a teší sa z maličkostí, aj keď žiadnu z činností nemôže vykonávať sama.

Mama päťročnej Anetky je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Ivana Hodášová)

„Každý deň, keď prechádzame okolo ihriska, vidíme iné deti hrať sa s loptou, na pieskovisku, naháňať psíka a ja jej vidím v tvári, ako strašne by chcela byť medzi nimi, ale nemôže. Zakaždým mi to vháňa slzy do očí,“ bolestne dodáva Anetkina mama a prosí o pomoc pre svoju dcérku. „Preto prosím o pomoc každého, kto si prečíta tento príbeh, aj v mene mojej dcéry. Budeme vďačné za akúkoľvek podporu. Verím, že sa nám raz splní sen a Anetka bude sama kráčať.“

 

Akúkoľvek pomoc Anetke môžete adresovať na nižšie uvedené kontaktné údaje:

Ivana Hodasová

Číslo účtu: 3025 824 851/0200 VÚB banka

Telefónne číslo: ivahodaska@gmail

E-mail: 0944 303 565

 

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu