Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tobiasko vďaka pomoci absolvoval náročnú operáciu: Onedlho už bude chodiť!

Tobiasko robí rodičom radosť Zobraziť galériu (5)
Tobiasko robí rodičom radosť (Zdroj: Soňa Patinková)

TRNAVA – O Tobiaskovi (4) sme písali už viackrát. Chlapček sa narodil s detskou mozgovou obrnou a hrozilo mu, že nikdy nebude chodiť. Ale intenzívne rehabilitácie, rodičovská snaha a šikovní lekári urobili zázrak. Keby sa však nespojili sily viacerých dobrodincov, o zázraku ako z rozprávky by Tobiasko mohol len snívať.

Keď sme uverejnili Tobiaskov príbeh, viacerí čitatelia sa rozhodli pomôcť jeho „lenivým“ nôžkam chodiť a urobili dôležitý krok. Chlapček mohol najprv absolvovať rehabilitačný pobyt v Renone v Šúrovciach. Tam začal kráčať: „Dokázal chodiť s pomocou držania sa jednej ruky, čo je pre nás malý zázrak. Jeho kroky boli zo dňa na deň istejšie. K tomu, aby mohol chodiť sám, nám už chýba len veľmi málo,“ povedala potešená mama.

Tobiasko s mamičkou
Zobraziť galériu (5)
Tobiasko s mamičkou  (Zdroj: Soňa Patinková)

Potom sa však rodičia dozvedeli o možnosti ísť s Tobiaskom na operáciu nôh metódou ULZIBAT. „Na Slovensku, bohužiaľ, ešte nie je tento zákrok vykonávaný, preto sme museli vycestovať do Kladna do Českej republiky,“ vysvetlila mama Tobiaska. Pri operácii sa jednoducho opravila narušená časť svalu a po nej nemusí mať pacient končatiny v sadre ani v dlahe. „Celý zákrok bol vykonaný v narkóze a trval asi 30 minút. Operácia Tobiaskovi umožnila došľapovať nožičkami na celé chodidlá, nie len na špičky, ako dovtedy,“ dodala. Cena operácia stála 2 100 eur a v kombinácii s pobytom sa suma vyšplhala na 2 500 eur.

Tobiasko vďaka pomoci absolvoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Soňa Patinková)

Medzičasom, ako rok plynul, Tobiasko absolvoval operáciu ešte raz. Vedeli sme, čo nás čaká, tak sme neváhali ani minútu. Po tomto zákroku stúpa náš synček na celé chodidlo, čo predtým nebolo možné. Dá sa povedať, že už začína chodiť tak, ako jeho rovesníci,“  vysvetlila vďačná mama. Ako sa však ďalej rozpovedala Tobiaskova mama, chlapec musí aj po operácii pokračovať v rehabilitáciách v šúrovskom Renove.

Tobiasko vďaka pomoci absolvoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Soňa Patinková)

Teraz je Tobiasko starší a hlavne rozumnejší. Uvedomuje si, že musí cvičiť, aby mohol chodiť. Pobyt v Renone nás však stojí cca 2 350 €. Preto sa znova obraciame na vás, čitateľov, o finančnú pomoc pre nášho synčeka. Bolo by vhodné absolvovať ďalší a možno už náš posledný rehabilitačný pobyt, poprosila o súcit Tobiaskova mama. „Ak vám osud nášho Tobiaska nebude ľahostajný, budeme vďační za každú finančnú pomoc. Tobiasko si zaslúži žiť plnohodnotný život a v jeho túžbe mu môžete pomôcť aj vy,“ dúfajúc doplnila nádejeplná Soňa Patinková.

Tobiasko vďaka pomoci absolvoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Soňa Patinková)

 

Akúkoľvek pomoc Tobiaskovi môžete adresovať na nižšie uvedené kontaktné údaje:

Soňa Patinková

E-mail: rodpatzem@gmail.com

Mobilný telefón: 0908 864 230

Číslo účtu: 2616915208/1100 

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu