Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Osud sa s Peťkou nepekne zahral: Namiesto radosti prišiel kolotoč rehabilitácií

Bojovníčka Peťka Zobraziť galériu (3)
Bojovníčka Peťka (Zdroj: archív J. O.)

BRATISLAVA - Na prvý pohľad by sa možno zdalo, že Peťka je úplne zdravé dievčatko, ktorého stav sa nijak nevymyká normálu. Jej úsmev a odhodlanie bojovať totiž dokáže zatieniť aj ťažkú diagnózu - rázštep chrbtice. V skutočnosti sa však jej svet netočí len okolo bežných detských "starostí", ale hlavne okolo neustálych rehabilitácií, cvičení a pokusoch samostatne sa postaviť na nožičky. Preto potrebuje aj vašu pomoc.

(Píše Peťkina mamička)

Ešte počas tehotenstva asi v 32. týždni mi povedali, že moje vytúžene dieťatko bude mať rázštep chrbtice. Asi doteraz to bola najhoršia správa v mojom živote. Doma sa na súrodenca tešila ešte len 5-ročná staršia dcérka Sonička. Ona nechápala prečo som začala zrazu denne plakávať a tak som jej vysvetlila, že jej sestrička - už sme vedeli pohlavie, bude nie úplne zdravá. Samozrejme, že to nechápala.

Osud sa s Peťkou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív J. O.)

Peťku som donosila a 3. 4. 2008 sa narodila spontánnym pôrodom. Bola krásna 3200 g a 52 cm, ružovučká s tmavými hustými vláskami. Na druhý deň po narodení Petričku operovali. Dopadlo to dobre a o 2 týždne sme už boli doma. A tak sa začal kolotoč vyšetrení, cvičenie Vojtovou
metódou a každý týždeň 6 mesiacov vkuse sme chodili do Žiliny presadrovať nožičku. Peťka mala pes eqvinovarus-vytočenú, deformovanú nôžku a trebalo operovať.

Mala sadru 3 mesiace. Začali sme intenzívne cvičiť a chodiť na rehabilitačné pobyty. Odišli sme na ortopédiu do Brna, kde doposiaľ Peťka absolvovala  4 ortopedické operácie. Samozrejme pri diagnóze, ktorú ma Peťka, sme sa nevyhli aj iným komplikáciám a hlavne tým urologickým. Ešte nás čakajú nejaké operácie, teraz pôjde Peťka na ôsmu.

Osud sa s Peťkou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív J. O.)

Je to veľmi usilovné dievčatko, šikovné, trpezlivé a snaživé. Minulý rok sme boli v Adeli centre v
Piešťanoch a odvtedy sa Peťke veľmi polepšilo, čo sa týka chôdze. Postavila sa a zvláda chôdzu s barličkami. A máme nádej na samostatnú chôdzu. No je to všetko finančne veľmi náročné.

Musíme pozháňať pre Peťku financie na pobyt v Adeli, nakoľko liečba stojí na 12 dní až vyše 3000 eur. Veríme tomu, že Peťka časom dobehne aspoň o pár krokov svojich rovesníkov. Touto cestou ďakujeme všetkým dobrým ľuďom za akýkoľvek príspevok pre Peťušku.

Kontaktné údaje na Peťkinu mamičku:

e-mail: j.olesnanikova@gmail.com

tel. č.: 0907 537 559

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Pošlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk a my ich radi s výzvou o pomoc zverejníme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu