Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Viktorka (8) sníva o tom, čo iní považujú za samozejmosť: Osud jej však nepraje

Viktorka je aj napriek postihu veľmi živé dieťatko Zobraziť galériu (3)
Viktorka je aj napriek postihu veľmi živé dieťatko (Zdroj: archív J. V. )

BRATISLAVA - Viktorka má len 8 rokov a už teraz má plné ruky práce s tým, aby dobehla svojich rovesníkov. Neposlúcha ju totiž ľavá rúčka ani nožičky a cvičenia, rehabilitácie či masáže sa stali jej denným rituálom. Absolvuje ich však s radosťou, pretože verí, že už čoskoro sa bude môcť s kamarátkami naháňať po vlastných. K tomu jej môže dopomôcť aj špeciálna detská trojkolka, ktorá slúži detičkám s podobným postihnutím, aké má Viktorka. Jej rodičia si ju však pre vysoké náklady na liečbu nemôžu dovoliť.

(Píše Viktorkina mamička)

Viktorka sa narodila ako naše druhé dieťa. Pôrod prebiehal s komplikáciami v skorší termín pre predčasné odlučovanie placenty. Keď mi uložili malý uzlíček do rúk, ani vo sne ma nenapadlo, ako kruto sa so mnou a dcérkou osud zahrá.

Prvé mesiace s novým prírastkom sa nijak nevymykali normálu a nič nenasvedčovalo tomu, že by z Viktorky nemohlo vyrásť zdravé, krásne a usmievavé dievčatko. Všetko z toho sa splnilo, až na to zdravíčko. Okolo štvrtého mesiaca sme spozorovali, že niečo nie je v poriadku. Nereagovala ako ostatné detičky v jej veku a svalstvo celého telíčka mala spastické. Po všetkých vyšetreniach prišla veľká rana, Viktorke diagnostikovali detskú mozgovú obrnu - kvdraspastickú formu.

Viktorka (8) sníva o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív J. V. )

Hnedooká krásavica Viktorka má dnes 8 rokov, chodí do prvej triedy. Na svoj ďalší rozvoj by potrebovala detskú trojkolku, ktorá je určená deťom, ako je Viktorka a ktoré majú ťažkosti v odpovedajúcom veku naučiť sa jazdiť na bicykli. Zaručuje väčšiu bezpečnosť pri jazdení ako obyčajné trojkolky s podpornými kolieskami na boku. Zachováva podstatné črty bicykla ako najjednoduchšieho dopravného prostriedku a jeho kladné vplyvy na kondíciu, rehabilitáciu, psychiku.

Viktorka (8) sníva o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív J. V. )

Trojkolesový bicykel Viktorke umožní samostatnú jazdu. Bude ho využívať na prechádzky, aby sa nemusela stále voziť v kočíku a precvičovala by si nožičky. Trojkolesový bicykel je pre nás finančne veľmi náročný, každý deň sa nás spytuje kedy ho bude mať, lebo sa ho nevie dočkať .

Za každú finančnú  pomoc vám budeme úprimne vďační, preto vám patrí veľké ĎAKUJEME.

Kontaktné údaje:

Janka Vigašová

e-mail: janka.vigasova@gmail.com

tel. č.: 0915 830 706

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Pošlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk a my ich radi s výzvou o pomoc zverejníme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu