Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľká legová zbierka pre smrteľne chorého Martinka: Darujte kocku a poskladajte mu meninový sen!

Poskladajte Martinkovi sen Zobraziť galériu (4)
Poskladajte Martinkovi sen (Zdroj: int)

BRATISLAVA - Unikátna zbierka. Martinko Kupec z Veľkého Zálužia trpí nevyliečiteľnou chorobou, ktorá jeho rodičov prinútila prestať dúfať v lepšie zajtrajšky. To však neznamená, že sa vzdali. Práve naopak, snažia sa vymýšľať nové a nové možnosti, ako urobiť jeho svet krajším a takým je aj veľká zbierka, do ktorej sa môžete zapojiť aj vy. Prispejte symbolickou kockou lega a pomôžte Martinkovi poskladať vysnenú vežu. Tak, ako si bude kocku po kocke spájať stavebnicu, tak si s vašou pomocou dokáže kúsok po kúsku budovať aj svoje väčšie sny.

O Martinkovi, ktorý trpí smrteľným Lois-Barrovej syndrómom, sme vám písali už pred pár mesiacmi. Jeho stav sa odvtedy zhoršil a obavy rodičov o jeho nezvrátiteľný osud narastajú. "Martinko veľmi ťažko chodí a dnes nás atakoval otázkou ´Keď ste ma kupovali, prečo ste mi nekúpili zdravé ručičky a nožičky, ktoré by ma neboleli?´ Ja som odpoveď nevedel, no manželka sa vynašla a povedala mu: ´Preto, aby sme ťa mohli stále nosiť na rukách´," napísal nám hrdý otec Štefan Kupec.

Pri pohľade na synčeka, ktorý sa napriek krutému osudu nesmierne teší zo života, mu v hlave vzkrsol jedinečný nápad, ako osláviť blížiace sa meniny ešte jedinečnejšieho chlapčeka. Inšpiroval sa príbehom chlapca Daltona Dingusa z Veľkej Británie. Ten rovnako, ako Martinko, trpel smrteľným ochorením takzvanou cystickou fibrózou a jeho posledným snom bolo vyzbierať rekordný počet vianočných pohľadníc, ktorým by sa zapísal do Guinessovej knihy rekordov. "Pohľadnice mu dávajú niečo, na čo sa môže tešiť. Niečo, z čoho je nadšený," povedala v januári tohto roka pre stanicu ABC Daltonova matka.

Daltonov posledný sen bol splnený nad očakávania.
Zobraziť galériu (4)
Daltonov posledný sen bol splnený nad očakávania.  (Zdroj: int)

Dalton inšpiroval státisíce ľudí po celom svete. Tí mu poslali viac ako 700 tisíc pohľadníc, čím starý rekord prekonal trojnásobne. Niekoľko dní na to svet obletela smutná správa o jeho prehre s ťažkým ochorením. V ľuďoch však jeho príbeh dodnes živí pocit, že na svete existuje toľko dobra, koľko si ho dokážeme vlastnými silami vyrobiť.

V tomto duchu sa rozhodol konať aj Martinkov otec a pre synčeka vymyslel veľkú "legovú" zbierku. "Nevie čítať, ako jeho rovesníci. Nevie dobre písať, lebo kŕč mu často vykrúca pršteky, ale chce sa smiať, hrať a chce tak veľmi žiť. Preto skúsim poprosiť v jeho mene, aby každý, kto bude chcieť, poslal Martinkovy k meninám aspoň jednu kocku lega, ktoré tak zbožňuje. Viem, jedna kocka nič neznamená, ale z viacerých sa dá postaviť napríklad veža podľa jeho predstáv, jeho vlastný legoland, auto či dom," započal Martinkov otec symbolickú zbierku.

Veľký bojovník z Veľkého Zálužia.
Zobraziť galériu (4)
Veľký bojovník z Veľkého Zálužia.  (Zdroj: archív Š. K.)

Kupcovci nič dopredu neplánujú, na nič sa nespoliehajú. Pre Martinka je totiž dôležité každé jedno ráno, v ktoré mu je dopriate otvoriť očká a naplno prežiť ďalší deň. "Nie je v mojich silách určovať pamätné dni, ale prosím láskavých ľudí, aby magický dátum 11.11. vo svojich srdciach vyhlásili za deň veselých detí, za deň úsmevu," napísal na záver Štefan Kupec. Ak sa rozhodnete Martinkovi pomôcť, či už kockou lega, alebo iným splneným prianím, posielajte svoje "dobro" na adresu jeho rodičov:

Kontakt na Martinkovho otca:

Štefan Kupec

Jarocká ulica 1300

951 35 Veľké Zálužie

tel. č.: 0902 073 696

e-mail: martinkokupec@azet.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu