Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neľútostný osud usmievavej Laury (9): Pomôžte jej postaviť sa z vozíčka

Šikovná Laura je už štvrtáčka Zobraziť galériu (2)
Šikovná Laura je už štvrtáčka (Zdroj: archív E. B.)

NÁMESTOVO - Školáčka Laura (9) sa podľa lekárov narodila zdravá, no po dovŕšení jedného roka jej mamičke niečo na vývoji dcérky nesedelo a tak sa rozhodla hľadať vysvetlenie. Odborníci ju presviedčali, že s dievčatkom je všetko v poriadku a vyrastie z nej úplne zdravá slečna. Avšak opak bol pravdou. Zlé predtuchy milujúcej matky sa potvrdili a Laure v 15-mesiaci diagnostikovali detskú mozgovú obrnu a skončila na invalidnom vozíčku. Teraz je z nej už štvrtáčka základnej školy, ktorá si tvrdo ide za svojím cieľom a verí, že sa raz postaví na vlastné nohy. Potrebuje však pomoc.

(Píše Laurina mamička)

Som matkou 9-ročnej Laury, ktorá od malička bojuje s diagnózou Detská mozgová obrna-spastická diparéza (ochrnutie dolných končatín). Podľa úsudku lekára sa narodila ako úplne zdravé dieťa, no ale ako rástla, ja som tušila, že niečo nie je v poriadku, lebo som videla, že sa vyvíja inak ako deti v jej veku. Snažila som sa na to upozorniť lekárov, ale neustále ma presviedčali, že je v poriadku, že sa nemusím obávať a dokonca ma presviedčali o tom, že som to práve ja, ktorá by potrebovala lekársku pomoc!

Ani tak som nezostala pokojná a išla som si za svojím tvrdením. Nakoniec sa moje obavy potvrdili a v 15-tom mesiaci jej života jej potvrdili diagnózu DMO, ktorá bola zapríčinená nedostatkom kyslíka počas pôrodu, čo bolo potvrdené aj CT vyšetrením. Nasledoval kolotoč vyšetrení a rehabilitácií, ktoré boli a dodnes sú pre nás finančne veľmi náročné. Laura rástla, rozumovo bola v poriadku a dostala sa do veku, kedy sa ma stále pýtala, kedy už aj ona bude chodiť rovnako ako jej rovesníci. Snažila som sa jej vysvetliť, že potrebuje čas a musí veľa cvičiť, no vedela som, že bez potrebných rehabilitácií to jednoducho nepôjde.

Neľútostný osud usmievavej Laury
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: archív E. B.)

Cítila som a dodnes cítim obrovskú slabosť, že jej nemôžem pomôcť kvôli nedostatku finančných prostriedkov. Každoročne sme absolvovali rôzne rehabilitačné a kúpeľné pobyty v Kováčovej, Turčianskych Tepliciach, Dunajskej Lužnej, v Martine a v Bratislave, ktoré boli čiastočne hradené zdravotnou poisťovňou. Dnes už má ukončený tretí ročník cirkevnej základnej školy, kde sa učí spolu so zdravými deťmi, ktoré ju podporujú a dodávajú jej silu. Avšak ešte stále samostatne nechodí, jej chôdza je spasticko-diparetická s pridržaním tela druhou osobou. Doma sa pohybuje zväčša po kolenách alebo pomocou chodítka a v škole, či mimo domova na invalidnom vozíku.

Stále sa trápim a obviňujem, že pre ňu nerobím dosť a rozmýšľam ako by som jej ešte mohla pomôcť, aby sme dosiahli vytúžený cieľ - aby mohla samostatne chodiť a tak som hľadala ďalšie riešenia a možnosti, vďaka ktorým som sa dozvedela o rehabilitačnom centre Adeli-Piešťany. Dopočula som sa, že opakovanými rehabilitáciami sa lekárom v tomto rehabilitačnom centre podarilo deti s týmto postihnutím postaviť na nohy. Konečne po dlhých mesiacoch nám opäť svitla nádej a spolu so svojou dcérou snívame aby sme aspoň raz mohli toto liečenie absolvovať a tak dať nášmu veľkému snu ďalšiu šancu. Nakoľko je spomínané liečenie finančne náročné (3500 až 4000 eur),chcela by som Vás týmto požiadať a poprosiť o finančný príspevok na túto liečbu.

Za vašu pomoc vám vopred zo srdca ďakujem.

Kontaktné údajne na Laurinu mamičku:

Elena Bencúrová

Slanická 458-10

02 901, Námestovo

tel. č: 0907 580 576

e-mail: elenabencurova@centrum.sk

Ocitli ste sa v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše a príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk a my ich s prosbou o pomoc radi zverejníme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu