Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Osud sa s ňou kruto zahral: Viktorka (7) sa na deti díva z invalidného vozíka

Viktorka je veľká bojovníčka Zobraziť galériu (8)
Viktorka je veľká bojovníčka (Zdroj: archív J. V. )

BANSKÁ BYSTRICA - Lásku a úsmev rozdáva na všetky strany, zdravíčka však na rozdávanie nemá. Reč je o veselej škôlkarke Viktorke (7) z Banskej Bystrice, ktorá pri narodení dostala do vienka vážnu diagnózu - detskú mozgovú obrnu (DMO). Od chvíle, kedy si malé dievčatko začalo uvedomovať svoju ťažkú životnú situáciu, túži len po jednom "spraviť prvé krôčky". K tomu však potrebuje ešte veľa trpezlivosti, cviku a rehabilitácií, ktorých nikdy nie je dosť. Pomôžte jej aj vy splniť krásny detský sen, aby sa už viac na svojich rovesníkov nemusela dívať z invalidného vozíka.

Viktorka sa rodičom z Banskej Bystrice narodila ako druhé vytúžené dieťatko v roku 2005. Pôrod prebiehal s komplikáciami v skorší termín pre predčasné odlučovanie placenty. Keď mamičke Janke uložili malý uzlíček do rúk, ani vo sne by ju nenapadlo, ako kruto sa s ňou a jej dcérkou osud zahrá.

Prvé mesiace s novým prírastkom sa nijak nevymykali normálu a nič nenasvedčovalo tomu, že by z Viktorky nemohlo vyráť zdravé, krásne a usmievavé dievčatko. "Všetko z toho sa splnilo, až na to zdravíčko. Okolo štvrtého mesiaca sme spozorovali, že niečo nie je v poriadku. Nereagovala ako ostatné detičky v jej veku a svalstvo celého telíčka mala spastické," spomína si na prvé podozrenia mamina Janka.

Viktorka sa nevzdáva a bojuje!
Zobraziť galériu (8)
Viktorka sa nevzdáva a bojuje!  (Zdroj: archív J. V. )

Po všetkých vyšetreniach prišla veľká rana, Viktorke diagnostikovali detskú mozgovú obrnu - kvdraspastickú formu. Hnedooká krásavica má dnes 7 rokov, nechodí a nedokáže sa presúvať ani po štvornožky. S rodičmi sa však dokáže porozprávať jednoduchými vetami, ktorými im vyjadruje svoju lásku. "Len jej úsmev, ktorý rozdáva dookola nás hreje pri srdiečku a každým jej nežným objatim cítime, že nás vníma a vníma aj svet okolo seba," dodala mamina.

Najviac sa Viktorkiny rodičia tešia z jej pokrokov, ktorých neustále pribúda. Malá bojovníčka už absolvovala niekoľko liečebných pobytov a v posledných rokoch dvakrát podstúpila operáciu tzv. metódou ULIZBAT, ktorej cieľom je zmiernenie bolestí a najmä zlepšenie pohybových funkcií. Práve tieto zákroky Viktorke pomohli najviac a uvoľnili sa jej nožičky.

Malá plavkyňa.
Zobraziť galériu (8)
Malá plavkyňa.  (Zdroj: archív J. V. )

Všetky tieto procedúry sú však finančne veľmi náročné, no rodičia napriek tomu hľadajú stále nové možnosti a rozhodli sa o pomoc poprosiť aj dobrých ľudí, ktorých Viktorkin príbeh oslovil. Ak chcete malej bojovníčke pomôcť v ceste za vytúženými prvými krôčikmi, neváhajte a kontaktujte jej rodičov. Za každú pomoc vám budú úprimne vďační.

Kontakt na Viktorkinu maminu:

Janka Vigašová

Odbojárov 24

Banská Bystrica 974 11

e-mail: janka.vigasova@gmail.com

tel.č.: 0915 830 706

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu