Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrdinské činy našich hasičov: Zachránené životy aj historické pamiatky

Toto sú naši hrdinovia a ich odvážne činy Zobraziť galériu (31)
Toto sú naši hrdinovia a ich odvážne činy (Zdroj: HaZZ)

BRATISLAVA – Naozajstní hrdinovia! O hasičoch zasahujúcich pri požiaroch, haváriách a iných nešťastiach zväčša počúvame ako o desiatkach alebo skupinách príslušníkov HaZZ, ktorým sa podarilo uhasiť požiar, zachrániť človeka. Každý hasičský tím však tvoria odvážni a nebojácni jednotlivci, ktorí si za svoje činy zaslúžia veľkú poklonu a bez pochýb aj titul „Slovenskí hrdinovia“. My sme pre vás vybrali tie najväčšie hrdinské zásahy, pri ktorých slovenskí hasiči neraz riskovali vlastné životy pre záchranu iných.

Pri hasení Kohúta skončili v nemocnici, o pár hodín už opäť stáli na nohách

Revúckym hasičom sa počas uplynulého roka snáď najviac vryl do pamäte zásah z 5. júla tohto roka, keď pomáhali pri likvidácii požiaru historickej budovy Kohút v centre Revúcej, ktorá na námestí stojí už od roku 1875. Pri nebezpečnom zásahu nasadzovali nielen svoje zdravie, ale aj životy.

Hrdinské činy našich hasičov:
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: HaZZ BB)

 

Požiar bol na linku 112 ohlásený asi o 12:45 a po tom, ako hasiči dorazili na miesto, zistili, že situácia je vážna. Oheň totiž zachvátil konštrukciu strechy historického hotela Kohút. Na miesto boli preto privolané hasičské posily z Revúcej, Tornale, Rímavskej Soboty, Hnúšte, Brezna, Banskej Bystrice a Lučenca.

S mohutným požiarom bojovalo spolu až 42 hasičov, ktorým prácu sťažoval silný dym, vysoká teplota, ale aj rozsah požiaru, kvôli ktorým museli byť dvaja z nich ošetrení v nemocnici. Už o pár hodín však vytrvalí muži opäť stáli na nohách a ďalej pomáhali s hasením. Pri náročnom a vysiľujúcom zásahu prišlo nevoľno aj ďalším štyrom hasičom, tých ošetrili na mieste.

Hrdinské činy našich hasičov:
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: HaZZ BB)

Napriek tomu, že požiar zničil celú strechu, podkrovie a časť nadzemného podlažia, nebyť obetavosti a odvážnosti banskobystrických hasičov, historický hotel by pravdepodobne ľahol popolom. Veľká vďaka preto patrí všetkým 42 zasahujúcim hrdinom a ich veliteľom z Revúcej, Tornale, Rímavskej Soboty, Hnúšte, Brezna, Banskej Bystrice aj Lučenca. Viac fotografií zo zásahu v Revúcej nájdete v GALÉRII.

Každý neopatrný pohyb mohol znamenať smrť lesného robotníka

S vypätím všetkých síl a maximálnou opatrnosťou sa hasičom z Liptovského Mikuláša a Liptovského Hrádku podarilo začiatkom roka zachrániť život lesného robotníka (32), ktorého pri ťažbe dreva privalil traktor. Keď 10. januára zvážal drevo strmým terénom, zrazu dostal šmyk a s traktorom sa prevrátil. Ťažký stroj robotníkovi privalil rameno a kabína mu tlačila na tvár.

Hrdinské činy našich hasičov:
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: HaZZ)

Od smrti ho delili centimetre, keby sa totiž vlečka s drevom, ktorú za traktorom viezol, nezachytila o pne stromov, stroj by ho doslova rozmliaždil. Na miesto okamžite vyrazili hasiči, ktorí museli jednak upevniť traktor, aby sa nezosunul na privaleného muža, alebo na samotných zasahujúcich a zároveň začali boj o záchranu jeho života.

Odhrabaním snehu najprv robotníkovi uvoľnili zavalené rameno a vzduchovými balónmi nadvihli kabínu. Každý zlý pohyb mohol znamenať smrť muža, a hasiči preto museli postupovať mimoriadne opatrne. Spod traktora ho vyslobodzovali hodinu, celý čas bol pri vedomí, no hrozilo, že dostane šok. Kým na miesto dorazili záchranári, hasiči ho zabezpečili proti podchladeniu a zniesli k sanitke.

Hrdinské činy našich hasičov:
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: HaZZ)

Zásah v malužinskom lese bol o to náročnejší, že v tom istom čase liptovskí hasiči likvidovali požiar ubytovne, takže na záchrane robotníka sa mohlo podieľať len minimum príslušníkov. Náš veľký rešpekt a poklonu si preto zaslúžia všetci zasahujúci hasiči, ktorí bez váhania riskovali vlastné životy, aby zachránili jeden cudzí. Pomenovanie slovenskí hrdinovia si určite zaslúžia veliteľ zásahu npor. Miroslav Priesol a hasiči npráp. Pavel Sajko, npor. Lubomír Rysula, nrtm. Branislav Osika, rtm. Ján Krčmárek a rtm. Ján Krajči. Viac fotografií zo zásahu nájdete v GALÉRII.

Hasičskí hrdinovia zľava Miroslav Priesol, Ľubomír Rysula, Pavel Sajko,Branislav Osika a Ján Krčmárek
Zobraziť galériu (31)
Hasičskí hrdinovia zľava Miroslav Priesol, Ľubomír Rysula, Pavel Sajko,Branislav Osika a Ján Krčmárek  (Zdroj: HaZZ)

Zo studne vyťahovali topiaceho sa chlapca aj záchrancu

O udatných hasičov nemajú núdzu ani v Prievidzi. Svedčí o tom aj májový zásah, pri ktorom zo studne na dvore reštaurácie v Nitrianskom Pravne vyťahovali malého chlapca. Po tom, ako do 10-metrovej hĺbky spadol, sa ho pokúšal zachrániť náhodný svedok, no ten tam nakoniec uviazol spolu s ním. Na miesto preto vyrazila jednotka hasičov z Prievidze a po príchode spustila záchrannú akciu.

 

Hrdinské činy našich hasičov:
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: HaZZ)

 

Pri zásahu išlo o drahocenné minúty, v studni bola totiž 5-metrov hlboká voda a chlapec sa len tak tak za pomoci jeho uviaznutého záchrancu držal nad hladinou. Hasič Vladimír Plachý ani chvíľu neváhal a za uviaznutými zliezol pomocou istiaceho lana do studne. Tam zistil, že obaja sú pri vedomí, no podchladení a chlapec bol v šoku. „Zasahujúci príslušník po upokojení dieťaťa ho uchopil a postupne vystupoval na  povrch za súčasného istenia ostatných zasahujúcich príslušníkov,“ opísal zásah hovorca trenčianskych hasičov Marián Petrík.

 

Hrdinské činy našich hasičov:
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: HaZZ)

 

Plachý premrznuté dieťa predal do rúk záchranárom a zliezol späť do studne, odkiaľ vyslobodil aj uviaznutého záchrancu. Niet pochýb o tom, že za svoju odvážnosť a statočnosť si ppráp. Vladimír Plachý právom zaslúži titul „hrdina“.

Počas voľna riskoval svoj a zachránil cudzí život

Trnavský hasič Roman Martinkovič v novembri tohto roka ukázal svoju oddanosť a hrdinskosť, keď zachraňoval napriek tomu, že nebol v službe. Podvečer 16. novembra medzi obcami Paderovce a Kátlovce spozoroval havarované auto; okamžite zastavil a ponáhľal sa na pomoc. V aute sedela jedna osoba, ktorá bola v bezvedomí a nedýchala.

Hrdinské činy našich hasičov:
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: HaZZ)

Dopravnú nehodu najprv ohlásil na trnavskom koordinačnom stredisku a zranenému poskytol prvú pomoc. Podvihol a zaklonil mu hlavu a v tej chvíli začal dýchať. V tejto pozícii ho držal až do príchodu záchranárov, ktorým pomohol osobu vyniesť z auta a položiť na nosidlá.

Hrdinské činy našich hasičov:
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: HaZZ)

Odvážny hasič pri tomto dobrovoľnom zásahu riskoval svoje zdravie aj život, keď za zraneným do havarovaného auta bez váhania pribehol a napriek tomu, že bol v šoku a veľmi agresívny, až do príchodu záchranárov sa oňho ukážkovo postaral. Roman Martinkovič, ktorý v službách Hasičského a záchranného zboru v Trnave pracuje ako technik špecialista, si preto bez pochyby zaslúži pomenovanie „Slovenský hrdina“. Viac fotografií nájdete v GALÉRII.

Najzložitejší zásah v roku 2012: Požiar historického hradu Krásna Hôrka

Deň 10. marec 2012 sa do dejín Slovenska zapísal čiernym písmom. Počas niekoľkých hodín ľahla popolom strecha najkrajšieho stredovekého hradu zo 14. storočia, ktorý má takisto ako artefakty v nej, nevyčísliteľnú hodnotu. A to všetko kvôli jednej cigarete, ktorú si v suchej tráve pod kultúrnou pamiatkou zapaľovali dvaja výrastkovia z miestnej osady.

 

Požiar hradu Krásna Hôrka
Zobraziť galériu (31)

 

Zásluhou rožňavských hasičov sa však podarilo predísť ešte väčším škodám, ktoré mohol rozsiahli požiar bez ich pomoci napáchať. Veľmi dôležitú úlohu v najnáročnejšom zásahu roka zohrali príslušníci, ktorí vykonávali počiatočný prieskum v hrade Krásna Hôrka a z horiacich miestností vyťahovali vzácne exponáty.

Keď videli, že požiar sa cez drevené okná a dvere rozširuje do priestorov stredného hradu, okamžite ho uhasili práškovými prístrojmi, čím zabránili ďalším nevyčísliteľným škodám. Napriek tomu, že oheň úplne zničil strechu gotického hradu, podarilo sa zachrániť takmer všetky drahocenné artefakty.

 

Požiar na hrade Krásna
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: SITA)

 

Rožňavskí hasiči pri záchrane našej histórie odviedli vynikajúcu prácu, za čo im patrí veľká vďaka. A to ako aj hasičom, ktorí vykonávali prvotný prieskum: npor. Petrovi Fatašovi, nrtm. Martinovi Zdechovanovi, nrtm. Ladislavovi Juhászovi, por. Romanovi Hatvaníkovi, rtm. Bc. Renému Turenskému, tak aj veliteľom zásahu npor. Dušanovi Šmelkovi, plk. Jánovi Egrimu a por. Romanovi Znakovi. Ste naši hrdinovia! Viac fotografií zo zásahu nájdete v GALÉRII.

Zavalenému turistovi zachránili život v poslednej chvíli

Niekoľko áut, štvorkolka aj vrtuľník – v takejto zostave sa prešovskí hasiči v júli tohto roka vybrali na pomoc zavelenému mužovi, ktorý uviazol v ťažko dostupnom lesnom teréne pri obci Bodovce. Na miesto vyrazili krátko po šiestej večer. Už len nájsť samotné miesto bolo veľmi komplikované, avšak našťastie v zasahujúcom tíme bol aj hasič, ktorý z danej lokality pochádza a pomohol s navigovaním.

 

Hasičský hridna Ľubomír Perdík
Zobraziť galériu (31)
Hasičský hridna Ľubomír Perdík  (Zdroj: HaZZ)

 

Hasiči prechádzali ďalej po lesnej ceste až do miesta, odkiaľ sa dalo pokračovať len na štvorkolke. Tam ich už čakal svedok a presne im popísal, kde zranený muž leží. Všetok materiál a pomôcky potrebné na záchranu človeka naložili na štvorkolku kpt. Ľubomír Perdík spolu s lekárom vyrazili na miesto. Ostatní záchranári a policajti museli 2-kilometrový strmý úsek prejsť pešo a miestami aj po štvornožky.

Keď prišli na miesto, zranený muž ležal nad strmým zrazom do rokliny, komunikoval no chvíľami upadal do bezvedomia. Bol veľmi vážne zranený s podozrením na niekoľko zlomenín, rúk aj nôh, rebier, kľúčnych kostí, mal pomliaždený hrudník a hrozilo vnútorné krvácanie. Hasiči ho spolu s lekárom stabilizovali a na strmom teréne hľadali najvhodnejšie miesto, kde by mohol pristáť vrtuľník.

 

Terén, z ktorého muža vyťahovali, bol veľmi náročný
Zobraziť galériu (31)
Terén, z ktorého muža vyťahovali, bol veľmi náročný  (Zdroj: HaZZ)

 

Záchranári museli konať bezchybne a čo najrýchlejšie. Veľkou výhodou bolo, že hasiči, ktorí na mieste zasahovali, boli zaradení aj do modulu leteckej záchrannej služby a presne vedeli, kde môže vrtuľník pristáť. Tým, že ho celý čas správne navigovali, skrátili čas potrebný na záchranu muža na minimum. Zranený bol prevezený do nemocnice a vďaka odvážnosti a riskovaniu zasahujúcich hasičov sa mohol vrátiť späť ku svojej rodine.

O záchranu jeho života sa postarali veliteľ zásahu por. Peter Lukáč, hasiči z Prešova: por. Peter Toďor, nrtm. Marek Lazor a zo Sabinova: kpt. Ľubomír Perdík, npor. Jozef Škovrán, práp. Pavol Čekan a nrtm. Marcel Gans, ktorí si  za svoj udatný skutok zaslúžia pomenovanie „Najväčší slovenskí hrdinovia“. Viac fotografií nájdete v GALÉRII.

Dáša vyskočila z horiaceho paneláku, hasiči ju držali pri živote

Bratislavskí hasiči sa tento rok zrejme najviac zapotili pri októbrovom zásahu na Nezábudkovej ulici v Ružinove, kde v jednom z panelákov vypukol skoro ráno požiar. Z prízemného bytu sa potom rozšíril až na vrchné poschodia. Práve v momente, keď hasiči vstupovali do paneláku, padla pred nich Dáša, ktorá v panike a strachu vyskočila z 5. poschodia.

 

Dáša (26) v panike vyskočila z 5. poschodia
Zobraziť galériu (31)
Dáša (26) v panike vyskočila z 5. poschodia  (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Dievčine okamžite poskytli prvú pomoc a až do príchodu záchranárov sa ju snažili držať pri živote. Tí ju potom previezli do ružinovskej nemocnice. S mohutným požiarom bojovalo až 5 hasičských áut, ostatní z paneláku evakuovali ľudí, ktorých by mohol štipľavý dym a oheň ohroziť. Medzi nimi aj posádka automobilového rebríka, ktorá cez okno paneláka evakuovala ľudí, ktorí sa kvôli hustému dymu nemohli dostať na schodisko. Bola medzi nimi aj matka s batoľaťom. Keď sa podarilo dostať požiar pod kontrolu, hasiči odvetrávali a prehľadávali všetky byty a merali koncetráciu nebezpečných splodín.

 

Požiar v Ružinove
Zobraziť galériu (31)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Na miesto dorazil aj psychológ HaZZ, ktorý zasahujúcim hasičom pomáhal vysporiadať sa s posttraumatickými stavmi. Za to, že veľmi obetavo a profesionálne pracovali na náročnom zásahu, si určite zaslúžia veľkú vďaku a bezpochyby aj titul najväčších hrdinov títo hasiči: kpt. Henrich Bartovič, por. Tomáš Valovič, nrtm. Miroslav Liďák ml., prvá posádka, ktorá bola na mieste: npor. Štefan Gulík, nrtm. Roderik Farkas, ppráp. Michal Červený, nrtm. Marcel Tinka, Dušan Klúčik ml., nrtm.  Branislav Červený, ppráp. Milan Trpín, ppráp. Vladimír Barborík a ppráp. Marek Rakovský, posádka automobilového rebríka npráp. Ján Hornáček a nrtm. Martin Novanský. Viac fotografií zo zásahu nájdete v GALÉRII.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu