Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pod Krásnou Hôrkou opäť horelo: Oheň sa mohol rozšíriť až k hradu!

Požiar zachvátil drevenú chatrč v osade Zobraziť galériu (7)
Požiar zachvátil drevenú chatrč v osade (Zdroj: Facebook/Erik Hrivnák )

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE – Jedna iskra mohla spôsobiť katastrofu. Krásnohorské podhradie v stredu popoludní vystrašil mohutný požiar, ktorý zachvátil jednu z chatrčí v rómskej osade. Na mieste zasahovalo až 10 hasičov a len vďaka ich rýchlemu zásahu sa podarilo oheň uhasiť skôr, ako by sa stihol rozšíriť na hradný kopec.

Požiar vypukol krátko po 18:00 v jednej z drevených chatrčí v tamojšej osade. Plamene likvidovalo až 10 hasičov. „Hasiči pri hasebných prácach postupne rozoberali strešnú konštrukciu a hľadali skryté ohniská prostredníctvom termokamery,“ povedala nám hovorkyňa prezídia HaZZ Silvia Jančovičová.

Vďaka hasičom sa podarilo predísť ďalšej katastrofe.
Zobraziť galériu (7)
Vďaka hasičom sa podarilo predísť ďalšej katastrofe.  (Zdroj: Facebook/Erik Hrivnák )

Plamene sa im podarilo dostať pod kontrolu až po hodine a pol. Nebyť rýchleho zásahu hasičov, hrozilo, že oheň sa rozšíri na iné chatrče alebo až na hradný kopec, na ktorom stojí už v minulosti požiarom poznačená národná kultúrna pamiatka Krásna Hôrka. Pri zásahu sa našťastie nikto nezranil. Príčina požiaru je v štádiu vyšetrovania, objavili sa však informácie, že ho mohla spôsobiť piecka v chatrči, alebo skrat elektriny.

Deň 10. marec 2012 sa do dejín Slovenska zapísal čiernym písmom, keď počas niekoľkých hodín ľahla popolom strecha najkrajšieho stredovekého hradu zo 14. storočia, ktorý má takisto ako artefakty v nej, nevyčísliteľnú hodnotu. A to všetko kvôli jednej cigarete, ktorú si v suchej tráve pod kultúrnou pamiatkou zapaľovali dvaja výrastkovia z miestnej osady. Zásluhou sa vtedy podarilo predísť ešte väčším škodám, keď z horiacich miestností vyťahovali vzácne exponáty. Napriek tomu, že oheň úplne zničil strechu gotického hradu, podarilo sa zachrániť takmer všetky drahocenné artefakty.

Tragický deň pre Slovensko: Zábery na horiaci hrad z marca minulého roka
Zobraziť galériu (7)
Tragický deň pre Slovensko: Zábery na horiaci hrad z marca minulého roka  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu