Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Toto sú naši najväčší hrdinovia: Prečítajte si ich príbehy plné emócií a odvahy!

Hrdinovia sa dočkali ocenení Zobraziť galériu (5)
Hrdinovia sa dočkali ocenení (Zdroj: HaZZ)

BRATISLAVA - Slovenské národné divadlo bolo plné hrdinov. Záchrana 3-týždňového bábätka, chlapčeka (1,5), či riskantné zásahy pri tragédiách minulého roka, to všetko a ešte viac bolo témou unikátneho projektu s názvom Zlatý záchranársky kríž 2012. V priestoroch Slovenského národného divadla vo štvrtok ocenili hrdinov, ktorí za uplynulý rok riskovali svoje životy, aby zachránili iných.

Ladislav Farkáš: Telíčko malého Sebastiána (1,5) prebral k životu

Záchranársky čin laickej verejnosti

 

Toto sú naši najväčší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HaZZ)

 

Za záchranu 20-mesačného chlapca Sebastiána Smiečka z Trenčína ocenili v kategórii Záchranársky čin laickej verejnosti Ladislava Farkaša. Ten podal prvú pomoc chlapcovi, ktorý spadol v obchodnom centre v Trenčíne z preliezok do nepriehľadného suda a prestal dýchať. Svojím pohotovým konaním chlapčekovi zachránil život. Prípad sa stal vlani v októbri.

Erik Frišman: Novorodeniatko zachránil pred istou smrťou

Záchranársky čin profesionálov jednotlivcov

V kategórii Záchranársky čin profesionálov jednotlivcov zvíťazil policajt Erik Frišman za záchranu života trojtýždňového bábätka. Policajt vlani v máji v Košiciach zareagoval na krik susedky a prvou pomocou zachránil dieťaťu život. Podľa záchranárov hrozil bábätku tzv. syndróm náhleho úmrtia dieťaťa. O skromnosti policajta svedčí aj fakt, že o tomto čine sa jeho nadriadený dozvedel po troch týždňoch, a to z iných zdrojov.

Slavomíra Korduliaková: Dievča (16) uviaznuté v snehu držala pri vedomí

Čestné uznanie

 

Toto sú naši najväčší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HaZZ)

 

Čestné uznanie v tejto kategórii získala operačná dôstojníčka Slavomíra Korduliaková, ktorá výrazne prispela k záchrane 16-ročného dievčaťa, ktoré zapadlo do snehu počas februárovej kalamity na Kysuciach. Tínedžerka v halde snehu uviazla cestou zo školy a s prosbou o pomoc zavolala na 112. Telefón zdvihla operátorka Slavomíra, ktorá dievča až do príchodu hasičov upokojovala a podporovala povzbudivými slovami.

Záchranárske zložky: Zásah pri tragickom páde mosta pri Kurimanoch

Záchranársky čin profesionálneho kolektívu

Toto sú naši najväčší
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MV SR)

Záchranárske zložky, ktoré zasahovali pri novembrovom zrútení mosta v Kurimanoch, ocenili v kategórii Záchranársky čin profesionálneho kolektívu. „V tomto prípade všetci, čo sa vrhli do sutín, tak nerozmýšľali nad tým, že nad nimi visia tony uvoľneného železa,“ povedal pri odovzdávaní ceny minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa jeho slov záchranári vtedy porušili bezpečnostné pravidlá, „no práve preto bola táto akcia úspešná a minimalizovala nešťastie, keď sa v minútach podarilo zachrániť všetkých, ktorí boli postihnutí,“ dodal.

Policajti a záchranári: Riskantný zásah pri zrážke vlakov v Bratislave

Čestné uznanie

Vyslobodzovanie rušnovodiča po zrážke
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Čestné uznanie v rovnakej kategórii udelili policajtom a záchranárom, ktorí zasahovali pri vykoľajení vlaku medzi bratislavskou hlavnou stanicou a stanicou Vinohrady. Nehoda, pri ktorej sa zranilo viac ako 20 ľudí, sa stala v októbri. „Takáto nehoda sa často končí koľkonásobnými tragickými dôsledkami, no profesionálnym zásahom sa zaobišla bez úmrtia, čo je pre mňa obrovský zázrak,“ skonštatoval Kaliňák.

Cenu za výnimočný prínos pre záchranárstvo udelili Anne Vargovej, primárke a lekárke urgentnej medicíny na Stanici Záchrannej zdravotnej služby Univerzitnej nemocnice Martin. Poslednou kategóriou bola cena časopisu Rescue Report, ktorú si odniesol Miroslav Nagy za kreatívny prínos k vzdelávaniu a osvete v záchranárstve. Nagy sa 16 rokov venuje prvej pomoci ako inštruktor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu