Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Divoký západ v New Yorku: Ľudia sa vyzbrojujú, boja sa rabovania

Výstražný nápis pred domom na predmestí New Yorku Zobraziť galériu (4)
Výstražný nápis pred domom na predmestí New Yorku (Zdroj: SITA)

NEW YOK - V Rockaways, časti newyorskej štvrti Queens, panuje päť dní po ničivom nápore búrky Sandy na východné pobrežie Spojených štátov neistota a strach z rabovania. Miestni obyvatelia sa preto vyzbrojujú pištoľami, bejzbalovým pálkami a dokonca aj lukmi a šípmi. Policajti sú vraj v ich štvrti susediacej s Atlantickým oceánom po vyčíňaní prírodného živlu ešte vzácnejší ako jedlo a elektrina, napísal na svojom serveri americký denník Daily News.

"Nastražili sme pri vchodových dverách pascu a vedľa postele máme baseballovú pálku," povedala denníku jedna z obyvateliek oblasti Danielle Harrisová. "Už tri dni po sebe sme v noci počuli výstrely," dodala. Podľa nej zneli z neďalekých domov, kde mesto ubytováva sociálne slabých obyvateľov.

Carly Rugierová, ktorej dom poškodili záplavy, sa zase v noci zabarikádovává pomocou rámu od postele. Podľa nej štvrť obchádzajú lupiči, ktorí sa vydávajú za zamestnancov elektrárenskej spoločnosti. Na dvere ale klopú o polnoci.

Jeden z miestnych surfistov Keone Singlehurst potom na obranu pred možnými útočníkmi má pripravený luk, mačetu a nože. Zbrane by sa vraj v prípade núdze nebál použiť. "Je to tu ako na Divokom západe. Prakticky tu nevládne zákon," poznamenal.

Aj miestny starosta James Sanders sa potom obáva, že sa situácia v štvrti rýchlo zvrhne v anarchiu. Podľa neho v oblasti panujú výbušné podmienky a hrozí, že ľudia vezmú veci čo svojich rúk.

Zmeny si všimol aj Walter Meyer, ktorý býva v Brooklyne, do Rockaways ale často jazdí surfovať. "Po západe slnka každý zamyká dvere," povedal. "Ľudia sa snažia nájsť akékoľvek zbrane. Niektorí dokonca používajú luky a šípy," dodal.

Súčasťou Rockaways je aj Breezy Point, kde počas búrky Sandy vyhorelo cez 100 domov. Mnoho obyvateľov z oblasti tu aj v ostatných častiach štvrti pomáha s upratovaním trosiek. Sťažujú sa na nedostatok pomoci zo strany úradov či Červeného kríža. Doma je im zima a v oblasti je tiež nedostatok jedla.

Elektrina pritom v Rockaways zrejme pôjde až koncom budúceho týždňa. Štvrť nachádzajúca sa na polostrove má navyše zlé spojenie so zvyškom sveta, pretože je poškodený most, po ktorom do nej jazdilo metro. Opravy by mohli trvať aj mesiac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu