Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláda na Haiti vyhlásila stav núdze: Hrozí im hladomor!

Sandy pripravila o život aj 60-ich Haiťanov
Sandy pripravila o život aj 60-ich Haiťanov (Zdroj: SITA)

PORT-AU-PRINCE - Vláda na Haiti dnes vyhlásila stav núdze kvôli následkom búrky Sandy, ktorá v krajine pred dvoma týždňami pripravila o život 60 ľudí. V jednom z najchudobnejších štátov sveta teraz hrozí desaťtisícom ľudí hlad, pretože dážď a vietor zničili veľkú časť úrody.

Navyše kvôli záplavám začalo opäť razantne pribúdať prípadov cholery, ktorá na Haiti od katastrofálneho zemetrasenia v roku 2010 zabila najmenej 7600 ľudí.

List Le Nouvelliste dnes napísal, že Sandy spôsobila na úrode škody vo výške 104 miliónov dolárov (asi dve miliardy korún). Vláda preto prijala mimoriadne opatrenia, ktorými chce predísť vzniku hladomoru. Napríklad už oslovila neziskové organizácie so žiadosťou o pomoc.

Haiti sa do dneška nespamätalo po údere silného zemetrasenia, ktoré v januári 2010 zabilo 220.000 ľudí. Desaťtisíce obyvateľov stále žijú v núdzových prístreškoch a stretávajú sa s epidémiou cholery. Organizácia Lekári bez hraníc upozornila, že od októbrového vyčíňania Sandy začalo prípadov cholery opäť pribúdať. Za posledný mesiac sa počet pacientov zvýšil z piatich na osem stoviek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu