Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Takáto je situácia po Sandy: 90 mŕtvych, benefičné koncerty a ropný únik!

Podľa odhadov spoločnosti Moody 's spôsobila búrka priame škody za 30 miliárd dolárov
Podľa odhadov spoločnosti Moody 's spôsobila búrka priame škody za 30 miliárd dolárov (Zdroj: internet)

NEW YORK - Severovýchod Spojených štátov sa dnes len pomaly spamätával z devastujúcej búrky Sandy, ktorá po sebe v najľudnatejších častiach krajiny zanechala najmenej 92 mŕtvych a škody za desiatky miliárd dolárov.

Počet mien na zozname mŕtvych podľa záchranárov nie je u konca. V New Yorku postupne obnovujú prevádzku metro, autobusové linky aj všetky letiská, len ťažko sa so situáciou vyrovnávajú najhoršie postihnuté miesta v New Jersey.

Búrka Sandy dnes prestala kohokoľvek ohrozovať, zanikla. Predtým najväčšiu spúšť v USA zanechala na pobreží štátu New Jersey. Pobrežné promenády sú zničené, móla odplavil príboj a zábavné atrakcie trčia vo vlnách odhodené desiatky metrov od brehu. Guvernér štátu Chris Christie odložil oslavy sviatku Halloween na budúci pondelok s vysvetlením, že duchárske žarty sa nezlučujú s potemnelými ulicami, popadanými stromami a strhnutým elektrickým vedením.

Televízna stanica NBC oznámila, že v piatok bude z newyorského Rockefellerovho centra prenášať benefičný koncert, ktorý pre americký Červený kríž usporiadajú hviezdy šoubiznisu. Očakáva sa účasť Brucea Springsteena, Jona Bon Joviho, Billyho Joela, Christiny Aguilery a Stinga. Speváci chcú podľa usporiadateľov poďakovať hasičom, policajtom a pracovníkom vládnych agentúr za ich pomoc pri zvládaní následkov búrky.

Počet obetí hurikánu sa dnes oficiálne zvýšil na 92 ​​a podľa úradov ďalej porastie s tým, ako budú záchranári postupovať pri prieskume zničeného pobrežia. V New Yorku zahynulo najmenej 38 ľudí, z toho takmer polovica na Staten Islande, ktorý búrkami utrpel zrejme najviac zo všetkých častí mesta. Dvanásť ľudí zahynulo v štáte New Jersey. Mŕtvych hlásia ďalších šesť štátov USA. Búrka pripravila o život aj najmenej jednu osobu v Kanade.

Bez elektriny je doteraz na severovýchode USA na 4,5 milióna domácností a firiem, uviedlo dnes ministerstvo energetiky. Dodávka prúdu ešte nebola obnovená pre 650.000 domácností a firiem v New Yorku a jeho severných predmestiach, z ktorých tretina je na Manhattane.

Americká vláda tiež oznámila, že bude do 9. novembra platiť náklady za elektrinu a verejnú dopravu ôsmich najhoršie postihnutých okresom v New Jersey. Na Manhattane sa situácia postupne vracia do normálu. Tri mosty spájajúce najrušnejšiu časť New Yorku s Brooklynom sú už prejazdné, autobusy sa vrátili do ulíc a turistom sa dokonca otvorila aj vyhliadková plošina na budove Empire State Building. Z nariadenia starostu Michaela Bloomberga polícia nevpúští na Manhattan osobné vozidlá, v ktorých sedia menej ako traja ľudia. Radnica tak chce zabezpečiť čo najväčšiu vyťaženosť automobilov v nádeji, že pomôže prehustenej doprave smerujúcej do centra.

Podľa šéfa podzemnej dráhy Josepha Lhoty dnes začalo fungovať 14 z 23 liniek metra, žiadne vlaky ale zatiaľ nešli na južný Manhattan, ktorý je búrkami zasiahnutý najviac. "Hranicou skazy" je 34. ulica, ktorá oddeľuje severné rezidenčné štvrti šťastlivcov, ktorí živlu unikli, od dolného Manhattanu zaplaveného vodou a vyradeného z dodávky elektriny.

Podľa odhadov spoločnosti Moody 's spôsobila búrka priame škody za 30 miliárd dolárov a o ďalších asi 20 miliárd výnosov pripravila obchodníkov, teda celkovo 50 miliárd. Tiež spoločnosť Eqecat, ktorá spočiatku hovorila o asi 20 miliardách, dnes škody odhadla až na 50 miliárd dolárov. Televízia NBC informovala, že medzi Sewarenom v New Jersey a newyorským Staten Islandom búrka poškodila nádrže v rafinérii spoločnosti Motiva, ktorá patrí ropnému gigantu Shell. Do mora uniklo už 1,14 milióna litrov nafty. Čistenie zabezpečuje americká pobrežná hliadka, stovky jej zamestnancov vybudovali okolo postihnutého miesta norné steny.

Hurikán Sandy si vyžiadal v karibskej oblasti 69 mŕtvych a potom v noci na utorok udrel na rozsiahlu oblasť severovýchodného pobrežia USA. Počas dneška sa búrka vo vnútrozemí rozpadla. Do tej doby ale ovplyvnila finišujícu prezidentskú kampaň. Zatiaľ čo Obama politiku odložil a vrhol sa na organizovanie pomoci, jeho republikánsky sok Mitt Romney zmiernil slovník a ušetril Obamu tvrdšej kritiky.

Prerušenie kampane v kľúčovom okamihu nebude mať podľa Obamových poradcov na výsledok volieb zásadnejší vplyv. Prezident má naopak príležitosť ukázať, že situáciu v kritických chvíľach kontroluje. Podľa prieskumu denníka The Washington Post a televízie ABC je osem z desiatich obyvateľov USA s postupom prezidenta spokojných, dobré zvládnutie krízy oceňujú aj republikánski voliči. Obama a Romney sa dnes do kampane vrátili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu