Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Panika z nedostatku benzínu pretrváva: Vláda uvoľnila štátne rezervy

Ľudia na čerpacích staniciach čakajú v radoch hodiny Zobraziť galériu (3)
Ľudia na čerpacích staniciach čakajú v radoch hodiny (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Tretí deň nedostatku benzínu v oblasti New Yorku, zasiahnutej megabúrkou Sandy, prinútil v piatok ministerstvo energetiky siahnuť do strategických ropných rezerv a uvoľniť aj reguláciu lodnej dopravy, hoci už do oblasti dorazili prvé obmedzené dodávky paliva.

Na východe USA bolo v piatok bez elektriny ešte stále vyše 3,5 milióna zákazníkov. Počet obetí megabúrky medzičasom vzrástol na najmenej 102. Najväčšou prekážkou toho, aby sa palivo dostalo k zákazníkom, sú výpadky energie, pre ktoré boli ešte v piatok v noci zatvorené takmer dve tretiny čerpacích staníc v oblasti New Jersey a mesta New York a ktoré stála bránia tomu, aby veľké ropné terminály a rafinérie pri prístave pracovali ako majú.

Väčšina ropných terminálov v okolí newyorského prístavu bola naďalej bez elektriny, niektoré búrka poškodila. A tie, ktoré už majú benzín v zásobných tankoch, ho bez elektriny nedokážu presunúť do autocisterien, aby ho rozviezli.

Americká vláda oznámila, že od dnešného dňa uvoľňuje pre armádu na distribúciu pre naliehavú potrebu dva milióny galónov motorovej nafty z ropných rezerv Severovýchodu a uvoľnila tiež pravidlá zakazujúce lodiam plávajúcim pod cudzou vlajkou dopravovať paliva medzi jednotlivými americkými prístavmi.

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo povedal, že dočasne ruší daňové a registračné požiadavky na tankery kotviace v newyorskom prístave, ktorý sa pre nich práve otvoril. Hlavný ropovod z oblasti Mexického zálivu tiež obnovil dodávky a zopár ropných terminálov začalo dodávať palivo s pomocou generátorov. "Musí dôjsť rýchlo k zmene a ľudia to musia vidieť," zdôraznil guvernér Cuomo.

William Torrens z East Rutherfordu v New Jersey vstával o piatej hodine rannej a čakal štyri hodiny v rade pred čerpacou stanicou, kým dostal benzín pre svoj nákladný automobil a domáci generátor. "Nič podobné som nezažil od svojho detstva," povedal a dodal, že jeho firma prichádza v dôsledku toho o peniaze.

Dlhé rady čakajúcich na benzín boli aj pred prázdnymi čerpacími stanicami po tom, ako sa rozšírila fáma, že čoskoro dostanú dodávky paliva. Študentka, ktorá si vystála 2,5-hodinový rad, aby kúpila benzín do dvoch päťlitrových kanistrov, povedala, že "ľudia sú nahnevaní. Nemáme elektrinu, nemáme teplo. A potrebujeme benzín pre núdzový generátor."

V dôsledku palivovej krízy bola v piatok doprava cez hlavné mosty a tunel na Manhattane na polovičnej úrovni oproti normálu. Tak ako sa obnovovali dodávky elektriny, sa situácia postupne zlepšovala.
    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu