Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V New Yorku stúpa nervozita: Sandy si vyžiadala najmenej 102 obetí

Podľa odhadov spoločnosti Moody 's spôsobila búrka priame škody za 30 miliárd dolárov
Podľa odhadov spoločnosti Moody 's spôsobila búrka priame škody za 30 miliárd dolárov (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Americkí záchranári operujúci v rozľahlom území medzi newyorským Staten Islandom a prímorskými letoviskami na pobreží New Jersey postupne odhaľujú obrovské škody, ktoré v minulých dňoch spôsobil miliónom Američanov hurikán Sandy.

Čísla odhadujúce výšky škôd a dokumentujúce počty mŕtvych sú stále vyššie. V New Yorku silnie odpor proti organizovaniu tradičného maratónu. Doprava viazne, benzínu je málo a prúd sa do poškodeného vedenia vracia len pomaly.

Podľa záchranárov je mŕtvych už 102 ľudí. Len v New Yorku zomrelo štyridsať ľudí, z toho polovica na Staten Islande. Širokej publicity sa dostalo tragickému prípadu rodiny z tejto časti mesta, ktorú prudký nápor vody uväznil v automobile. Vlna vraj doslova vyrvala z náručia matky dve malé deti, ktorých mŕtve telá neskôr našli policajti. V susednom štáte New Jersey zahynulo 13 a v Pensylvánii 14 ľudí.

Na Staten Islande, kde žije pol milióna väčšinou nepríliš zámožných ľudí, sa šíri nespokojnosť s postupom úradov. Obvod New Yorku, tradične považovaný za vidiecku oblasť podľa miestnych obyvateľov záchranári ignorujú, hoci práve tam búrka zasiahla najsilnejšie. Práve tu má pritom v nedeľu odštartovať tradičný newyorský maratón za účasti 40 000 bežcov. Rozhodnutie starostu Michaela Bloomberga ale vyvoláva stále viac sťažností v situácii, kedy v meste vládne chaos a ľudia sú bez základných životných potrieb.

Starosta vyhlasuje, že náklady spojené s maratónom nebudú vynaložené na úkor pomoci postihnutým. K termínu štartu by mala byť na dolnom Manhattane obnovená dodávka prúdu. V meste sú už nielen bežci, ale aj tisícky návštevníkov, ktorí oživia obchod a služby. Podľa štatistík beh mestom, najväčší svojho druhu na svete, prináša mestu 340 miliónov dolárov.

Podľa komentárov na webových stránkach mesta je ale väčšina obyvateľov proti. "Skôr než behať po uliciach by mali prísť pomáhať," usudzuje Patricia Profitaová, učiteľka zo Staten Islande. "Je to mimoriadne zlý nápad, zdroje mesta by mali byť využité na úplne iné účely," dodáva obyvateľka Manhattanu Dana Donadio. Nervozita stúpa aj v iných častiach New Yorku. Prispieva k nej lov na benzín - jeho ceny sa zvyšujú, ale rady pred čerpacími stanicami sú stále dlhšie.

V Queense bol obvinený muž, ktorý suseda v rade na benzín ohrozoval puškou. Na Coney Islande v Brooklyne sa majitelia púmp sťažujú, že na nich nahnevaný zákazníci pľujú, trúbia a nadávajú.

Trpezlivosť dochádza obyvateľom newyorských štvrtí aj na autobusových staniciach. V Brooklyne pri jednej z nich napočítal spravodajca agentúry AP tisíc čakajúcich ľudí. Keď autobus prišiel, ľudia sa bili o miesto, trieskali na okná vozidla a zlorečili sediacim. Bez prúdu je na severovýchode USA ešte 3,8 milióna domácností a firiem. Bezprostredne po údere búrky ich bolo 8,5 milióna.

V New Jersey je bez elektriny 1,7 milióna domácností a o benzín a naftu sa v radoch pri čerpacích staniciach bojuje aj tam. Uľahčiť situáciu v New Yorku chce železničná spoločnosť Amtrak, ktorá dnes chce sprevádzkovať koridor spájajúci miliónové mestá na severovýchodnom pobreží. Obnovenie prevádzky na trati, ktorá je najfrekventovanejšia v USA, by malo viesť aj k oživeniu hospodárskeho života, pretože tisíce ľudí sa doteraz kvôli nefungujúcej doprave nemohli dostať do práce.

Na Manhattane zostáva bez prúdu rozsiahla oblasť južne od Empire State Building, ktorá sa z veľkej časti vyľudnila. Ústretovosť, s ktorou šťastnejší obyvatelia severnejších obytných blokov prijali "utečencov" z juhu, sa podľa očitých svedkov pomaly mení v nervozitu a rozpaky. Sever Manhattanu je preľudnený, zvyčajne pokojné reštaurácia prekypujú hlukom, doprava kolabuje a nervozita z nečakaných presídlencov stúpa dokonca aj v najluxusnejších uliciach v susedstve Central parku.

Na pobreží New Jersey mali dnes prví ľudia možnosť zistiť na mieste rozsah škôd na svojom majetku, ale mnohí z nich svoje obydlia vôbec nenašli. Guvernér štátu Chris Christie po prehliadke postihnutých oblastí vyhlásil, že je "čas konať, nie plakať".

V celom postihnutom regióne sa záchranári strachujú hlavne o osud starších a chorých ľudí, ktorých búrka uväznila vo vyšších poschodiach obytných domov. Výťahy často kvôli výpadkom prúdu nefungujú, ľudia majú strach vyjsť von, zásoby potravín a liekov im dochádzajú. Na dolnom Manhattane skupiny dobrovoľníkov prechádzajú obytné domy, aby poskytli potrebnú pomoc ľuďom neschopným postarať sa v núdzi sami o seba.

V horských oblastiach štátu Západná Virgínia zase vrtuľníky hľadajú ľudí odrezaných záplavami snehu. Meteorológovia varujú, že severovýchod USA by mohla asi za šesť dní postihnúť ďalšia búrka, ktorá sem tentoraz smeruje z vnútrozemia. Na rozdiel od Sandy to nie je tropická, ale zimná búrka a nebola by zďaleka tak ničivá. Avšak mohla by priniesť rad nepríjemností - dážď, nízke teploty, sneženie a silný vietor v oblastiach, ktoré sa sotva spamätávajú z úderu Sandy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu